Меркел подкрепи идеята за общ европейски самолетоносач

Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа за идеята за построяване на общ европейски самолетоносач, който да послужи за демонстрация на увеличаващата се роля на ЕС като глобален играч.

На съвместна пресконференция с латвийския премиер Крисянис Каринс, Меркел подчерта, че ЕС трябва да подобри военните си способности, но, също така, подчерта, че тези усилия не са насочени срещу НАТО, съобщава Anadolu agency.

„Разбира се, че имаме ясен ангажимент към НАТО“, отбеляза канцлерът, като добави, че намерението на Германия е „по никакъв начин“ да не заменя НАТО, а да засили още повече партньорството между страните от Алианса.

Попитана за скорошното предложение на нейната Християндемократически съюз (ХДС) за построяване на общ европейски самолетоносач, тя заяви, че подкрепя това предложение.

„Самолетоносачът... мисля, че това е добра идея“, заяви Меркел и отбеляза, че е готова да работи за реализацията на това предложение.

„Германия и Франция вече работят заедно по проект за бъдещ европейски боен самолет, а също така други европейски държави са поканени да се присъединят към него“, обясни германският канцлер. „Следващата стъпка може да е започването на символичен проект за общ европейски самолетоносач, който да демонстрира глобалната роля на Европейския съюз, като сила, която обезпечава сигурност и мир“, добави тя.

Коментари

Задължително поле