Меркел призна за проблеми в преговорите за коалиция

Зелените настояват и за изтегляне на ядреното оръжие от Германия

Ангела Меркел призна, че има дълбоки разногласия между водените от нея консерватори, либералите и зелените, които опитват да намерят компромис за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Същевременно тя изрази увереност, че може да бъде постигнато съгласие за бъдещо правителство, предаде Ройтерс.

“Имаме дълбоки разногласия. Всеки се опитва да отстоява максимално позициите си”, каза канцлерката при пристигането си вчера на поредния и последен кръг от предварителни преговори за коалиция. Самата Меркел определи 16 ноември като краен срок на разговорите, на които трябва да бъде постигнато предварително съгласие за коалиция. Ако такова бъде постигнато, ще се пристъпи към същинските преговори за коалиционно споразумение. Но при провал най-вероятно ще се стигне до нови избори, след които няма никаква сигурност, че Меркел ще запази позициите си.

Германският еврокомисар по бюджета Гюнтер Йотингер предупреди, че провал на преговорите за правителство ще навреди на Европа и ще засили позициите на популистите.

Очакваше се започналите вчера разговори между ХДС/ХСС, “Свободните демократи” и “Зелените” да продължат до късно или дори до ранните часове днес. Един от най-спорните въпроси е миграцията. Съюзниците на Меркел от ХСС искат лимит за прием на мигранти. Което е табу за “зелените”, които от своя страна вече направиха отстъпки в преговорите, като се отказаха от свои настоявания като спирането до 2030 г. на електроцентралите на въглища и автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Но пък сега искат бъдещото правителство да махне съхраняваните в Германия US ядрени бойни глави.

Междувременно се заговори, че бъдещият финансов министър на Германия може да е Петер Алтмайер - настоящ шеф на кабинета на Меркел. През последните години канцлерката му възлага най-различни и някои от най-трудните задачи, заради което мнозина го оприличават на “универсално оръжие”.

Коментари

Задължително поле