Меркел призова германците да си останат вкъщи

Нарасналият брой на новозаразените с коронавирус в Германия накара канцлерa Ангела Меркел да предупреди за „много сериозна фаза”. Тя отправи апел към гражданите да ограничат контактите и пътуванията, ако не са спешни. „Моля ви, останете си вкъщи винаги, когато е възможно, във Вашето населено място”, каза Меркел.

Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото, преди повече от половин година. При тази ситуация само спазването на дистанция не е достатъчно.

„Трябва да отидем по-далеч. Науката ни го каза ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас има”, подчерта Меркел.

Досега Германия премина относително добре през пандемията, защото хората се държат заедно и спазваха правилата, благодарение на съобразителността и разумното отношение. Това е най-ефективното средство в момента срещу пандемията и сега е нужно както никога по-рано, подчерта канцлерът. Относително спокойното лято отмина и предстоят трудни месеци. Какво ще се случва през зимата, ще бъде решено през следващите дни и месеци.

По данни на института „Роберт Кох”, за трети пореден ден Германия регистрира рекордният брой от 7 830 нови инфекции. Това е с около 500 повече от вчера и е най-голямата бройка от началото на пандемията.

Коментари

Задължително поле