Меркел: Стрелецът от Ханау е воден от расизъм и крайнодесен екстремизъм

Има много признаци, че стрелецът в германския град Ханау е действал, воден от расизъм и крайнодесен екстремизъм, заяви канцлерът Ангела Меркел, предаде БТА. Меркел каза, че властите ще направят всичко възможно да изяснят причините за нападението.

"Към момента има много индикации, че действията на извършителя са продиктувани от крайнодесен екстремизъм, расизъм и омраза към хора с различен произход, религия и външен вид", каза пред журналисти канцлерката.

"Расизмът е отрова, омразата е отрова и тази отрова съществува в обществото и е причина за много престъпления", допълни тя.

Германският външен министър Хайко Маас призова да се засили борбата с десния тероризъм, който, според него, отново е станал заплаха за Германия.

"Ако подозренията се потвърдят, то жестокото престъпление в Ханау ще стане третото дясноекстремистко нападение в Германия през последната година. Десният тероризъм отново представлява опасност за нашата страна. Тук не трябва да омаловажаваме нищо", написа той в гтуитър.

"Демокрацията трябва да се защитава от враговете на свободата. това касае правовата държава, но и всички нас. Скръбта и ужасът трябва да станат за нас стимул още по-решително да защитаваме нашата демокрация", подчерта Маас.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер нарече случилото се в Ханау "терористичен акт на насилие". "Убеден съм, че мнозинството от жителите на Германия осъждат това престъпление и всякакви форми на расизъм, омраза и насилие. Няма да отслабим усилията си за гарантиране на мирно съвместно съществуване в нашата страна", заяви Щайнмайер.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази дълбоката си скръб и пълната си подкрепа за Германия пред лицето на трагичната атака. "Нашите мисли са с жертвите и с почернените им семейства. Заставам до канцлера Меркел в борбата за нашите ценности и защитата на нашите демокрации", заяви Макрон в послание в туитър.

Крайнодесният италиански опозиционен лидер и бивш вътрешен министър Матео Салвини заклейми атаката в Ханау като "кърваво безумие". "Ужасна касапница в Ханау, в Германия. Моля се за невинните жертви, а мислите ми са с ранените и семействата на загиналите в това кърваво безумие, прегръщам в израз на солидарност германския народ", написа Салвини в туитър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа