Месечна прогноза за времето: Зимата ще си тръгне в края на март

Дъжд и сняг ще вали в периода от 1 до 4 март, с условия за повишена лавинна опасност

Ново захлаждане от 20 до 24 март

Март месец се характеризира с бързи и чести промени на времето. Не са редки случаите когато времето е слънчево и топло с температури над 20 градуса, а на следващия ден всичко е покрито със сняг. Тази променливост се наблюдава и при средните минимални и максимални температури през различните години.
През март може да се наблюдава както „сибирски” студ, така и „сахарски” жеги.

Тази година месец март се очаква да бъде с валежи под средните за месеца и средни температури около климатичните норми - средните максимални между 9 и 13 градуса, а средни минимални: от -1 до 3 градуса.
Месецът ще започне със сравнително ниски температури и значителна облачност. Дъжд и сняг ще вали в периода от 1 до 4 март, като на 3 и 4 март валежите ще бъдат слаби. Снегът ще бъде тежък, мокър и с условия за повишена лавинна опасност във високите части на планините.

В населените места снегът бързо ще се топи, а в планините новата снежна покривка ще бъде 10-13 см.
От 07 до 11 март мъглите ще бъдат често явление, а температурите ще се повишат.

През второто десетдневие смесени валежи от дъжд и сняг с пролетен привкус се очакват в периодите 12-13 март. От 14 до 19 март ще има повече слънце и пролетни температури.

В третото десетдневие от 20 до 24 март се очаква захлаждане, валежи от дъжд, по високите полета и планините ще превали отново сняг. Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март, а метеорологичната пролет от 25 март. Температурите през последните дни от месец март ще се повишат и ще превишават 15-градусовата температурна бариера, а в традиционно най-топлите места ще достигат до 22-24 градуса.

Народна метеорология

На Благовещение гадаем за лятото

За причините за смяната на характера на времето има много народни приказки. В една от тях се разказва за това, как Баба Марта се оженила за Април, хубав момък, който обаче винаги ходел много лошо обут и кален. Заради това, когато погледне лицето му, Марта се разсмивала, но когато погледне в краката му, се разплаквала и така времето през нейния месец се променяло много бързо. Ако март е кишав, лятото се очертава да бъде сухо и ще има голям берекет по нивите. Гръмотевица през март предвещава още плодородие, пълни бъчви с вино, орехите ще са шупливи. Каквото е времето на Благовещение (25 март), такова ще е и през лятото. Ако е ясно времето, овощията ще са добри, а ако не е ясно - не ще да са добри.

Опасни явления

Ще има магнитни бури през седмица

През повечето дни от месец март слънчевата активност ще остане ниска.

Земното магнитно поле ще се активизира в началото на месеца до 5 март и около 11 март. Подобни ще бъдат данните и на 19 март, а също и в периода 22 -23 март, както и в края на месеца.

На 11 март, на 22 март и от 30 до 31 март се очакват слаби геомагнитни бури, които с ще се проявят в северните ширини.

На ширините на Балканите проявлението ще бъде слабо.

Предвид и на променливото време, хората с хронични заболявания е препоръчително да следят показателите си на кръвното налягане, да избягват стреса и да подсилят имунната си система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето