Месечна прогноза за времето: Краят на юни хубав за море

Дъждове и градушки през второто десетдневие

Жега след 20-и

Юни ще започне с валежи и захлаждане. Повече валежи, около 40-50 л/м2, се очакват в западните и северни райони от страната. В края на първото десетдневие, от 7 до 9 юни, времето ще се стабилизира, затопли и ще ни напомни за лятото.

Нови превалявания обаче ще има от 10 до 14 юни, по-съществени в западната половина от страната. На 15 юни се очакват валежи главно над Дунавската равнина. От 16 до 20 по Черноморското крайбрежие ще задържи дъждовно, с ниски облаци, а на запад ще има повече слънце.

В началото на третата десетдневка над страната ще бъде предимно слънчево и топло. В периода 24 до 27 има условия за силни гръмотевични бури в западните и северни райони (сумарни валежни количества 60-70 л/м2). Ще има условия за градушки по линията Видин - Враца. От 28 до 29 главно по Черноморския бряг ще има ниски облаци, с валежи.  Вероятността за по-топло време с температури над 30 градуса е по-голяма в периода от 21 от 23 и след това чак в края на месеца - от 30 юни.

Според климатична справка средните  климатични максимални температури за  месец юни са между 25 и 28 градуса, а средните минимални: между 13 и 15 градуса. Сухият периоди за месеца е между 21 и 30 юни, а валежният период е от 01-21 юни.

Юни е първият летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21 в 09, 46 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак.

Най-високите температури измервани през този месец са между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен 42 градуса, Русе 41, Панагюрище и Образцов чифлик 40. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън минус 1 градус, Самоков 0, Разград, Чирпан и Казанлък 2 градуса.

Народна метеорология

Овчарското куче предсказва зимата

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин. За юни народната метеорология гласи: Какъвто е юни, такъв ще е декември.

Когато на Еньовден (24 юни)овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Геомагнитна прогноза

Земното магнитно поле ще е спокойно

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват.

Много опасно явление, случващо се през юни, е смерчът. Познат още като торнадо и тромб представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч.

В нашата страна рядко се създават условия за образуване на смерч, но има няколко описани случаи. На 1 юни 1906 г. във Варна са паднали много риби пренесени от смерч, образуван над морето. Малко хора знаят, че местността Ветровала на Витоша дължи своят облик и наименование именно на смерч. Той се е разразил в следобеда на 14 юни 1956 г. и е изкоренил вековни дървета от площ във формата на правоъгълник със страни 300 на 1200 м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето