Месечна прогноза за времето: Сняг вали на Бъдни вечер и за ЧНГ

В средата на декември дневните температури ще бъдат от -2 до 3 градуса

В Рила и Пирин ще натрупа до 30 см

Декември ще бъде с температури около нормата, в западната половина от страната по – топло със средни максимални от 5 до 9 градуса, а на места в равнинната част на страната и по Черноморието около нормите – от 4 до 8 градуса. Във валежно отношение месечната сума на валежите в източната половина от страната ще бъде близко до нормата -между 50 и 60 л/кв.м, а на запад ще бъде по-сухо с количества под нормата около 30-40 л/кв.м.

Декември ще започне с валежи от дъжд, в планините от сняг и температури от 4 до 9 градуса, в югозападните райони до 10,11 градуса. В периода от 6 до 7 декември ще вали дъжд  главно в северните и източните райони. На 8 декември се очакват   валежи от дъжд и сняг, по–интензивни в южната половина от страната с валежи 20-30 л/кв.м, в северните  райони до 10-15 л/кв.м. Дневни температури от 4 до 9 градуса. В планините ще вали мокър сняг. Над 1300 м надморска височина снежната покривка ще достига 15-25 см, повече ще бъде в Рила и Пирин до 30 см. От 9 до 10 декември ще сутрешни мъгли и облаци, без валежи.

Втората десетдневка ще започне с облаци и валежи от дъжд, по планините от сняг.

След временното стабилизиране на атмосферата, новите валежни периоди със съществени валежи предимно от сняг се очаква да бъдат от 14 до 17 декември. По-значителни валежи се очакват в южните райони. Дневните температури ще бъдат от -2 до 3 градуса. 

Слабо повишение  на температурите с превалявания се очакват през първите дни на третото десетдневие от 19 до 22 декември.

Около 24 декември ще се заоблачи и ще превали сняг.

По - динамично време се очаква през последните дни на месеца, когато първо ще се затопли, а от 27 до 29 декември и ще вали дъжд и сняг.

В Новогодишната нощ, има вероятност за застудяване и снеговалежи. Повече по количество ще бъдат валежите в Северна България. 

Опасни явления

В началото и в края на месеца ще има геомагнитна активност

Месецът ще започне с усилена геомагнитна активност, която ще се задържи с високи нива до 3 декември и постепенно ще отслабва. Земното магнитно поле ще се успокои с временни усилвания около 8 и 17 декември. В периода от 22 до 25 декември, от  28 до 29 декември се очаква повишен интензитет с условия за слаба буря в северните ширини. 

На ширините на Балканите не се очакват геомагнитни бури. 

Средните максимални температури за месец декември са между 4 и 8 градуса,  а средните минимални : между минус 3 и плюс 4 градуса. Сумарни валежни количества между 50 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони до 80 л/кв.м.

Сухите  периоди за месеца са между 1 и 04, 22 и 30 декември, а  валежния период : 05-21 декември.

Народна метеорология

Студ на Коледа носи богата реколта

Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер (24 декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.

Продължителността на деня намалява и 21 декември е най-късият ден през годината – около 9 часа. Началото на астрономичната зима ще настъпи на 21 декември в 23, 48 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог.

Често се случва температурите в планините да са по-високи отколкото в равнините, явление, което ни е познато като температурна инверсия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето