Месо и мляко с етикет „Планински продукт”

Ще важи за храни, произведени от животни, гледани само в тези райони

До 5000 глоба за нарушителите

Хранителни продукти, произведени само в планинските райони, ще могат да носят специален етикет – „Планински продукт”. Това предвижда нова наредба на земеделското министерство.

Той не е задължителен и ще важи както за животински продукти като мляко и яйца, така и за пчелни продукти, ако пчелите са събирали нектар и полен само в планински райони.

Когато става въпрос за месо например, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях. За целта съществуват ограничения и за произхода на фуражите, които следва също да бъдат основно от такива територии.

За да бъдат удостоверени като производител на планински продукти, стопаните подават безплатно заявление до съответната Областна дирекция по безопасност на храните. Инспекторите извършват документална проверка и такава на място на кандидата. Ако той отговаря на условията, се вписват служебно в публичния регистър на производителите на планински продукти на страницата на министерството на земеделието.

Издаването на удостоверението за съответствие е безплатно, уточняват от ведомството на Румен Порожанов.

От етикета могат да се възползват стопани, регистрирани по Наредба 3, както и производители и търговци на храни, чийто обект е регистриран по чл. 12 от Закона за храните.

Контролът върху употребата на специалния етикет се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Глобата за нарушение е от 1000 до 5000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика