Общината и полицията в Сливен – със съвместни мерки на кооперативния пазар

Купуваме повече хлебопекарни и по-малко смартфони

В Испания от коронавируса са починали 605 души за един ден

6500 души подадоха годишните си данъчни декларации в НАП-Велико Търново Доходите на физически лица се обявяват до края на април

Борисов: Ще кандидатстваме отново за еврозоната до края на април (ВИДЕО) България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране, заяви премиерът

Пари от оперативните програми ще бъдат пренасочени за борба с пандемията Държавата купува още 30 000 теста за Covid-19

Защитни екрани пазят от зараза чиновниците в община Павликени

Масовото тестване в Банско се отлага за следващата седмица

Първа жертва на коронавируса в Сливен

Шофьор постави табели от жигула на рено

Пълна забрана за движение по Великден в Северна Македония

Звезда в гимнастиката стана порно актриса

Пробното преброяване на населението ще е само електронно То ще се проведе от 20 до 30 април

Мъж наруши повторно карантината си в Исперих Грозят го лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Евакуираха блок в Шумен заради граната Час и половина на въздух

Месо и мляко с етикет „Планински продукт” Ще важи за храни, произведени от животни, гледани само в тези райони

До 5000 глоба за нарушителите

Хранителни продукти, произведени само в планинските райони, ще могат да носят специален етикет – „Планински продукт”. Това предвижда нова наредба на земеделското министерство.

Той не е задължителен и ще важи както за животински продукти като мляко и яйца, така и за пчелни продукти, ако пчелите са събирали нектар и полен само в планински райони.

Когато става въпрос за месо например, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях. За целта съществуват ограничения и за произхода на фуражите, които следва също да бъдат основно от такива територии.

За да бъдат удостоверени като производител на планински продукти, стопаните подават безплатно заявление до съответната Областна дирекция по безопасност на храните. Инспекторите извършват документална проверка и такава на място на кандидата. Ако той отговаря на условията, се вписват служебно в публичния регистър на производителите на планински продукти на страницата на министерството на земеделието.

Издаването на удостоверението за съответствие е безплатно, уточняват от ведомството на Румен Порожанов.
От етикета могат да се възползват стопани, регистрирани по Наредба 3, както и производители и търговци на храни, чийто обект е регистриран по чл. 12 от Закона за храните.

Контролът върху употребата на специалния етикет се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Глобата за нарушение е от 1000 до 5000 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.