Местят „Под игото“ в IX клас

Приключи прегледът на учебните програми

Предстои обсъждане на промените

Вазовите “Под игото” и “Левски” от “Епопея на забравените” да се преместят и да се изучават не в Х, а в IX клас. Това е едно от предложенията в приключилия преглед на всички програми по общообразователните предмети от I до X клас. От МОН съобщиха, че евентуалните промени в програмите ще бъдат предложени за обществено обсъждане в края на октомври.

В прегледа са взети предвид мненията на работни групи с участието на 210 учители и резултатите от три специално организирани допитвания, в които са се включили почти 18 000 педагози и 5200 деца и младежи, както и от социологическо проучване сред родители и деца. Отчетени са и изводите от изпитите след в IV, VII и X клас.

Най-много, общо 12, са предложенията за промени в програмите по БЕЛ. Предлага се например миналите глаголни времена, причастията, наречията и предлозите да се преместят от V в VI клас, а по-леките теми, свързани с местоименията, с писането на резюме и др. да слязат в по-долни класове или в прогимназията.

Най-много са темите по математика, които са предложени за преместване в по-горен клас или в разширената подготовка.

По география не е необходимо всички петокласници да могат да се ориентират с компас и да изчисляват средната гъстота на населението, смятат учителите. Предлага се тези умения да се усвояват в разширената подготовка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование