Метеоролозите от БАН: Без оперативна работа не може да има никаква научна работа

При разпределянето на парите за института по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН се взима предвид научните публикации и трудове. Заетите с повече оперативна работа в системата губят от това.

Средствата бяха разпределени в зависимост от научните резултати - едно към 16 и като научен институт получихме много по-малко, а имаме специфични разходи, които друг институт няма, посочи директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов, цитиран от БТВ.

Парите не стигат за поддръжка на метеорологичната система, за плащане на нощния труд, труд при опасни условия, поддръжка на станции. Липсват близо 2 млн. лв., за да си изпълним задълженията, добави той.

Проф. Никола Малиновски, от финансовата комисия на БАН заяви, че при допълнителното финансиране от 15 милиона не са могли да заделят повече за оперативна дейност. „Само на НИМХ те никак не са малко – ние заделихме от бюджета 1,33 млн., колкото е миналата година, плюс членския внос на България за в международни метеорологични организации, който е в порядъка на 3,2 млн. - отделихме от бюджета си 4,3 млн. за оперативна дейност. Съгласен съм, че тези пари не достигат, но условията са такива”, каза той.

Директорът на НИМХ е написал писма до засегнатите министерства, за да ги уведоми, че при липса на финансиране няма да могат да работят системите и за ранно предупреждение за бедствия.

Синоптикът Анастасия Стойчева посочи, че причината да остава на работа е отговорността. „Смените ни са по 12 часа, на денонощен режим, общо 220 души в страната са така”, добави тя.

Синоптиците са категорични, че без оперативна работа не може да има никаква научна работа.

Според тях дейността на НИМХ може да спре – няма хора, няма мотивация и всяко звено работи на критичен минимум.

Коментари

Задължително поле