Методи Андреев: Владимир Путин иска да е император, Реджеп Ердоган – нов султан

"Руският президент Владимир Путин иска да бъде новият император, а турският държавен глава Реджеп Тайп Ердоган - новият султан. Това са двама авторитарни лидери, които искат да върнат влиянието на страните си", коментира депутатът Методи Андреев за БТВ.

Според него на съюза Русия – Турция се гледа стратегически, тъй като той може да се използва от Москва за натиск върху Европа.

"Ердоган може да е авторитарен, но не е глупав – най-големият коз на Турция са бежанците и Ердоган никога няма да си позволи да го използва, освен ако обстоятелствата не го налагат", посочи Андреев.

"Ако покажем, че се поддаваме на натиск, той ще продължи", коментира депутатът.

Ние сме суверенна държава с върховенство на закона, част от НАТО и ЕС – това са трите константи, с които трябва да се съобразим.

Ние можем да бъдем печеливши, ако познаваме много добре историята си: цар Борис III не даде българските евреи – а беше притиснат от двама диктатори – от Сталин и от Хитлер.

„Не е целта да решим бързо проблема. България е суверенна държава, а сега Ердоган е разбрал друго”, коментира той случая с предаването на издирвания от Анкара Абдуллах Бююк.

"Неприятното е , че премиерът решава такива казуси, а трябва да има институции. Не казвам, че Бойко Борисов е постъпил грешно, а начинът, по който това е направено, не е добър", посочи Андреев.

Депутатът коментира и предстоящото обявяване на кандидатпрезидентската двойка на левицата.

„В левицата да се изяснят кой им е президентът – има кандидат на ръководството и на масите. Явно на Георги Първанов и на Корнелия Нинова, когато бяха в Русия, са им казали кой да им е президентът”, коментира той.

По думите му Георги Първанов е човекът на Владимир Путин у нас.

Коментари

Задължително поле