Метростанцията в „Обеля“ готова до 3 г. (обзор)

Новата метростанция в “Обеля”, чиято първа копка бе днес, ще има три изхода.

Първа копка 

Връзка с жп мрежата

Първа копка на нова метростанция, която ще се намира в столичния кв. “Обеля”, направиха днес от Столична община. Общата стойност на проекта, който трябва да се реализира до три години, е 23 211 493 евро без ДДС.

Новата метростанция ще бъде част от интермодален транспортен хъб, включващ метро, жп транспорт и автобусен транспорт. Метростанцията ще е с три изхода, като два от тях ще имат връзка с жп спирката и съответните перони. За достъп до тях и до южната страна на жк “Модерно предградие” ще има асансьори и ескалатори.

“С този проект си поставяме три основни цели - връзка на първия и втория метродиаметър, връзка с жп мрежата в западното направление и връзка с автобусен транспорт в бъдеще. Обектът е много важен, защото с него ще се даде възможност да се намалят интервалите и по двете линии. Само след три години още 12 000 души ще могат да ползват дневно най-екологичния градски транспорт”, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че по този начин ще се намали значително броят на автомобилите по улиците на София. Докато се строи новата метростанция, не се предвижда затварянето на бул. “Панчо Владигеров”, ул. “Обелско шосе” или вътрешнокварталните улици в жк “Обеля -1”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони