Милионер играе за кмет на София

От ПП издигат бившия шеф на софтуерната компания Telerik Васил Терзиев

Богаташът е спонсор на предизборните кампании на Кирил Петков и Асен Василев

От ДБ предпочитали политически разпознаваем претендент

Милионер влиза в играта за кмет на София, казаха пред “Труд News” депутати от ДБ. Ставало въпрос за бившия изпълнителен директор на софтуерната компания Telerik Васил Терзиев.

От “Продължаваме промяната” настоявали той да е общият им претендент с ДБ за столичен кмет, разказаха депутатите в кулоарите на парламента. Според тях от ДБ имали резерви към кандидатурата, твърдели, че е по-добре да бъде издигнат претендент, който е политически разпознаваем.

Освен това в коалицията смятали, че най-добре ще е десните сили в столицата да играят заедно, за да не се разпиляват гласове. Тезата на “Демократична България” била, че преди да се говори за конкретен кандидат трябва да се проведат разговори със “Спаси София”, които вече обявиха, че на предстоящите местни избори ще играят партийно, за да не повторят грешката от предишните, когато събраха достатъчно гласове за самостоятелна група в СОС, но нямат такава заради това, че не играха партийно.

От “Спаси София” възнамерявали да издигнат Борис Бонев, който вече бил сравнително разпознаваем. Смятали, че ще привлекат и млади да гласуват за него, защото инициативите му били привлекателни за тях. От ДБ били склонни да подкрепят Бонев.

От “Продължаваме промяната” обаче нямали намерение да се съобразяват с обструкциите на ДБ и вече говорели пред партийните си членове, че имат кандидат за столичен кмет. Нещо повече - влизали и в конкретика, обяснявайки, че е време бизнесмен, въртящ милиони да поеме управлението на столицата.

Кандидатурата на Терзиев била получила дори “одобрение” от “Козяк”, където от ПП ходили да сондират. Имало и направена социология, според която можел да спечели кметските избори още на първи тур.

IT специалисти коментираха пред “Труд news”, че по принцип хората от техните среди не се занимават с политика и избягват публични политически изказвания и изяви. Правело им впечатление, че от известно време Васил Терзиев често прави именно такива изказвания.

В публикацията на Свободна Европа от 23 юни 2022 г. “Еднорози на протест. Защо български предприемачи подкрепят правителството” е цитиран Васил Терзиев, който казва, че е излязъл на протест, защото го “притеснява перспективата държавата да бъде на автопилот и отново да се продължават старите модели на хора, които не се вясват в парламента, седят някъде далече, взимат решения и го играят като кукловоди”. Казва и че “никой не е гласувал за хора извън парламента, които да си седят някъде далече във вилата, къщата и да решават какво трябва да направят натискачите на копчета вътре в парламента”.

Терзиев е един от спонсорите на предизборната кампания на “Продължаваме промяната”. Той и неговият съдружник от Telerik Светозар Георгиев се оказват от IT експертите, на които от ПП казаха, че ще разчитат за кампанията си още през 2021 г. Тогава Светозар Георгиев е дарил 80 000 лв. Пред Сметната палата той декларира, че парите са от продажба на акции в “Телерик” АД. Тази година, за кампанията Светозар Георгиев е дарил 100 000 лв., а Васил Терзиев - 50 хил. лв., сочат данните от регистъра на Сметната палата.

Бизнесмени също разказаха пред “Труд news”, че знаят за намерението да бъде издигната кандидатурата на Васил Терзиев. Разказаха за близки връзки на бизнесмена със Соломон Паси, Мария Габриел и Ивайло Мирчев от ДБ, както и с Кирил Петков и Калина Константинова от ПП.

Васил Терзиев пред “Труд news”: Ако има такива работи, ще ги чуете

„Труд News” потърси Васил Терзиев за коментар, който се оказа в бизнес разговор, но отдели няколко минути за кулоарната тема.

- Господин Терзиев, приел ли сте вече номинация от “Продължаваме промяната” да бъдете кандидат за кмет на София?
- Ако има такива работи, ще ги чуете. Вие много добре знаете как работят нещата. Хващате ме в среща с една от нашите портфейлни компании. Какво да Ви кажа?

- Въпросите ни са породени от информация, че има разногласия в ПП и ДБ, относно евентуална обща кандидатура за кмет на София на местните избори през 2023 година?
- Питайте ги тях, защо не питате тях?

- Защото най-чисто може да разберем от Вас дали са водени разговори с Вас и дали имате амбиции за политическа кариера?
- Искам да бъда президент.

- Вероятно се шегувате?
- Да. Не, напротив, просто се готвя за следващите избори за президент.

- И все пак, имали ли сте разговори за Ваша номинация за кмет на София?
- Вижте, аз съм си говорил със страшно много хора през годините, по всякакви поводи. И с хора от ПП, с ДБ, от ГЕРБ. И когато няма нещо, за което да говорим, не мисля, че мога да Ви кажа нещо повече. Когато има, ако има, ще се чуем и ще Ви кажа с подробности. Към момента съм фокусиран към това да бъда президент (смее се, б. р.)

Бизнес

От „Телерик“ до „Илевън Кепитъл“

Софтуерната компания “Телерик” е създадена през 2002 г. Трима от четиримата ѝ съоснователи са завършили Американския университет в България (АУБ) - Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. Изключението е Христо Косев, възпитаник на Техническия университет.

През 2014 г. “Телерик” беше придобита от американската технологична компания Progress, където Васил Терзиев зае поста главен директор “Иновации”.

По-късно Терзиев се отделя от Progress, заедно с останалите създатели на Telerik и се заемат с развитието на образователната организация Телерик Академия като самостоятелно бизнес начинание.

Терзиев е партньор във фонда за рисково дялово инвестиране „Илевън Кепитъл” АД, който е учреден в началото на 2019 година с 10 млн. лева капитал и към средата на годината изкупува дялове в над 30 водещи стартъп компании от България и региона.

Прави сделка за 260 млн. долара

Определят го като „бизнес ангел“

“Васил Терзиев е предприемач, бизнес ангел и ментор на стартиращи компании”, пише за него capital.bg.

В борда на директорите е на международни компании. Завършил е бизнес администрация в АУБ. През 2002 г. той и партньорите му създават софтуерната компания Телерик, която 12 години по-късно продават за рекордните 260 милиона долара.

Определя се като мениджър, който е “демократичен, инклузивен, помагащ, но и много изискващ, когато някой е поел ангажимент”, цитират го още capital.bg и добавят, че би искал среща с Петър Дънов, ако можеше.

“Един от най-важните ми навици, колкото и абсурдно да звучи, може би, е това да си се помоля всяка вечер. Не защото съм дълбоко религиозен християнин, вярващ човек съм, но всяка вечер този навик ми дава възможност да си направя равносметка и за деня за всичко, което ми е наред и да бъда благодарен”, разкрива пък самият той пред Би Ти Ви.

Съветите към стартъпи: 

Пазете кеша, намалете темпото за назначаване на хора 

Предприемачът Васил Терзиев е чест събеседник на Forbes България. През април 2020 година, когато светът и България на практика са сковани от настъпващата коронакриза, Терзиев представя в изданието 5 топ съвети за стартъпи: “Не знам доколко всеки един съвет би бил приложим в новата реалност. И все пак има неща, които са въпрос на добра практика.”

1. Пазете кеша

Преминаването през кризата ще е трудно за повечето компании. Изключение правят онези от тях, които са бенефициенти от ситуацията: например компании за телемедицина.

Вижте кои разходи можете да ограничите. Такива са например разходите за маркетинг. Няма смисъл да заделяте пари за офлайн реклама и събития, когато всичко е затворено. По-добре е да насочите бюджета към онлайн реклама.

2. Намалете темпото, с което назначавате хора

Изграждането на добър екип по продажби може да дочака по-добри времена.

3. Преразгледайте капиталовите разходи

Преценете кои от тях могат да почакат.

4. Приоритизирайте плащанията към партньори

Практиката е да се плаща най-напред на малките фирми, тъй като те са уязвими. На големите фирми, които имат повече стабилност, може да се плати и по-късно.

5. Преоценете бюджетите си на база новата реалност

Направете бюджет, сценарий, за който малко или повече очаквате да се случи. Но не се ограничавайте само до него. Направете и песимистичен, и оптимистичен сценарий.

От фейсбук

Дано видим магистрала и тунел под Петрохан близките 10 години

Съоснователят на „Телерик Васил” Терзиев е активен в социалните мрежи и във фейсбук често коментира актуални теми:

3 октомври

Минаха изборите. Разочарованието у някои хора изглежда огромно и казват, че ще стягат куфарите и ще поемат към Терминал 2. Не знам дали го разбират, но това не е много отговорно. Не знам защо са решили, че ставането на нормално общество е бърз, лесен и безболезнен процес. Като теглиш една м**** на България, не я теглиш на лошите герои - теглиш я на тези, които искат държавата ни да стане по-добро място за живеене, защото правиш работата им още по-трудна.

Ще ми се повече хора да се занимаваха с предприемачество от ранна детска възраст. Това щеше да ги научи, че лесно няма. Гарантиран положителен резултат - също. В много случаи, разликата между успелите и неуспелите хора, фирми и общества е само една - колко болка си избрал да понесеш в името на идеите ти преди да се откажеш.

Не се отказвайте, приятели! Използвайте гнева си не за отрицание и за бягство от проблемите на обществото ни, а за градивни цели. Всеки ден, всяко малко дело има значение и качва шанса за успех.

26 септември 

Къде сте, млади и стари функционери на ГЕРБ, да защитавате безумните изявления на г-жа Фандъкова, че твърденията за това колко е некачествен ремонтът (на жълтите павета, б. р.) и съпътстващите снимки са манипулация/провокация на млади полит активисти? 

Нямаше да коментирам темата, ако не бях гледал интервюто с г-жа Фандъкова по ТВ. Вместо да се заяжда със Спаси София, можеше просто да признае, че има проблеми и да каже, че ще бъде направено нещо по въпроса.

22 септември

От 4-то място на световно до това да сме след Фарьорски острови и Люксембург. Само напомням, че Фарьорските острови имат население от 50-60,000 човека.

Дали е на ниво футбол, дали на ниво държава - корупцията и непрофесионализмът не прощават.

28 август

Другата България. Днес се разходих до село Тошевци (Северозападна България) където като дете прекарвах по-голямата част от лятото. За 25 години природата е отвоювала много територия. Едвам намерих къщата на баба и дядо. Хората ги няма, пътищата и къщите са неузнаваеми. Тази импулсивна разходка ми напомни колко преходни сме, но си казах, че все пак трябва да облагородяваме средата около нас за малкото време, което ни е дадено. И си припомних колко хубаво и щастливо детство съм имал.

П. С. Пътят до Враца/Монтана/Видин е под всякаква критика. Срамота е 120 км да ги пътуваш два часа. Ако се оправи инфраструктурата, само мога да си представя колко ще дръпне целият регион. Дано видим магистрала и тунел под Петрохан близките 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения