Милка Митева: С „Млади виртуози“ опитвам да доведа света тук

Нашият гост

Милка Митева е директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” от 1992 г. след издържан конкурс. Кариерата ѝ на музикант започва през 1976 г., когато завършва ДМА „Проф. П. Владигеров” в класа на проф. Панка Пелишек. Провежда специализация в Московската консерватория (1983-1984) при проф. М. Воскресенски. Преподава в СМУ „Д. Христов”, гр. Варна (1976). От 1977 г. се присъединява към преподавателския състав по пиано в НМУ „Л. Пипков”. Като директор Милка Митева инициира и защитава присъждането на национален статут на училището. От 1994 г. е художествен директор на конкурса „Млади музикални дарования”, а през 1996 г. е съучредител на едноименната фондация. По случай 100-годишнината на НМУ Милка Митева инициира провеждането на международния конкурс „Млади виртуози”, който е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (European Union of Music Competitions for Youth - EMCY) и е включен в културния календар на столицата. Тя е носител на националните награди „Златно перо”, „Следовник на народните будители”, „Кристална лира”, награда на Министерството на културата „Златен век” - 2013 г., грамота от Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий”; както и на ред международни отличия - Специалната награда за високи педагогически постижения от международния конкурс „Млади пианисти” - Москва, награда на фондация „Мариеле Вентре” за принос към младите дарования и др.

- Г-жо Митева, конкурсът „Млади виртуози” възникна по ваша идея през 2004 г. и постепенно се превърна в марка за откритие на таланти в света на музиката. Как привличате едни от най-добрите педагози да журират конкурса? Разкажете за принципа на селекцията, за самото протичане на конкурса, за спонсорите, за наградите.

- Този престижен конкурс e предназначен за изпълнители от цял свят и предоставя възможност за участниците да се състезават и контактуват, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти. Това са творци, с които съм контактувала през годините по света и съм успяла да установя трайни връзки. Хора, които се вълнуват от младите, от тяхното израстване и реализация. Това ни събра с цигуларката Дора Шварцберг - реализирала знаменити звукозаписи с Марта Аргерих, която освен като член на жури с удоволствие води майсторски класове. Това ни събра с виолончелиста Ромен Гариу. С нас е и такъв феноменален кларинетист като Пиеро Винченти. Българската школа се представлява от Анатоли Кръстев, Георги Спасов, Боби Йоцов, Сава Димитров, Верка Стефанова, Светлин Русев, Стефан Попов. С всяко издание конкурсът се утвърждава чрез нивото на кандидатите, състава на журито и прецизното оценяване, което даде повод на представителите на Европейския съюз на младежките музикални конкурси да ни приеме за редовен член през 2013 г., което само по себе си е голямо признание. За тазгодишното издание пристигнаха изпълнители от 35 държави. Част от специалностите носят имената на ярки български музиканти и педагози: състезанието по цигулка носи името на проф. Георги Бадев, а състезанието по кларинет - на проф. Сава Димитров. Нашите постоянни партньори помагат не само финансово, а и логистично, с идеи, с добра дума, с вяра. Изказвам своята благодарност на фондация „Америка за България” - генерален спонсор на конкурса. Те спомогнаха и за закупуване на роял „Стенуей” за нуждите на училището. Зад нашите идеи застават още: Министерството на културата и Софийската филхармония, която откри конкурса с концерт в зала „България”, а солисти бяха Ели Чой от САЩ (носителка на Голямата награда „Откритието на конкурса” и Специалната награда на Софийската филхармония от 2015 г.) и Асен Танчев (носител на Първа награда и Специалната награда на Софийската филхармония от 2016 г.). Постоянни партньори са приятелите ни от МФ „Св. св. Кирил и Методий”, „Мобилтел“, FPI и др. Винаги са с нас екипите на БНТ и колегите от БНР.

- Какво още бихте искали да направите за родните таланти?

- Да им дам това, което мога и знам, моя опит. Да продължа представяне на младите таланти по света и да направя възможното да доведа света тук.

- Кои от лауреатите досега шестват вече по световните сцени? Кои са обещаващите имена тази година?

- Носителката на Голямата награда „Откритие на конкурса” цигуларката Моне Хатори от Япония вече представи своя талант на множество конкурси и гастролира по световните сцени. Интересна е съдбата на Джанер Акън, носител на Първа награда (2004), който покори публиката с арията на Момчил от Любомир Пипков. Сега той е солист на Миланската скала. А цигуларката Ели Чой от САЩ вече е носител на Голямата награда от конкурса в Монте Карло.

- Безспорно българската школа е добре представена. Кои имена ще откроите?

- Всъщност „Млади виртуози” и цялата ни международна дейност реализира идеята за надграждане в образованието и възможност за развитие на даровитите възпитаници на едно от най-елитните училища в България - НМУ „Любомир Пипков“. Наред с учениците на математическите гимназии нашите млади музиканти са добре подготвени и приети на конкурси по света. Наистина вече има изявена българска школа, която ние защитаваме по международните сцени. Това е плод на активността ни през последния четвърт век, на професионализма и самочувствието на възпитаниците ни, че наистина продължаваме традициите на родната школа в музиката. Наша гордост са учениците на Благородна Танева - Ива Ябланска, Марина Димитрова, Лора Маркова, Кристина Георгиева, Йоанна Русева, Кай Орлинов, Зорница Иларионова, които защитиха цигулковата школа. Не можем да отминем постиженията на учениците на Мария Палиева - Сара Чакърова, ансамблите на Искра Палиева, Цоньо Цветков, Пламен Тодоров. Постиженията на виртуозите от класа на Столина Добрева - Йоан Димчовски, Георги Димитров, Йосиф Шерцел извикаха възхищението на китарното жури. Асен Танчев, Калия Калчева, Емануил Иванов, Стефан Бонев ярко откроиха постиженията на българската клавирна школа.

- Ръководите националното музикално училище вече 25 години. Широката публика едва ли знае подробности зад кулисите. Как се изгражда един млад музикант?

- С много обич, търпение, професионализъм, с ласка и настойчивост. След като срещнеш малкия надарен човек, всичко започва. Но то не може да остане в стаята. Грижата за реализацията на таланта е също толкова важна. Трудно, но с желание се постигат контакти със зали и импресарии, в които не всеки може да музицира. А ето че оркестровите формации МФ „София” с наши солисти, камерни състави и солисти от НМУ „Любомир Пипков” присъстват в афиша на Голямата зала на консерваторията „П. И. Чайковски”, зала „Сметана” - Прага, зала „Синополи”, Академия „Санта Чечилия” - Рим, Карнеги Хол - Ню Йорк, Центъра за изкуствата Bozar - Брюксел, залите в Мадрид, Стокхолм, Копенхаген...

- По ваша инициатива построихте нов учебен корпус, концертна зала и общежитие. Как намирате дарители - не само за материалната база, но и за нови инструменти, за участия в конкурси и фестивали, за стипендии на учениците?

- Аз съм щастлив човек! Когато имаш мечти, воля и енергия да ги реализираш, те се сбъдват! Ходиш, молиш се, изискваш, пишеш, ако трябва и на президента на САЩ. Писмото ми до Бил Клинтън беше публикувано в „Ню Йорк таймс” през лятото на 1993 г., когато българското правителство твърде безцеремонно беше предложило сградата на нашето училище за посолство на САЩ... Или случайно попадаш на концерт до министъра на финансите и продължаваш напред! Когато обикалям училището, изпитвам радост, че нашите деца и преподавателите имат всичко това и могат да се развиват, да творят. Те оживиха новата концертна зала, първата построена концертна зала в София след зала „България”, новите кабинети, новите инструменти. Тук получават първите си аплодисменти, награди, завоевания, тук проливат първите си сълзички. Как се намират дарители? Труден въпрос. В нашата държава това не е уредено законово. Може би и навремето не е било, когато Евлоги и Христо Георгиеви правят дарителския жест към науката ни. Трудно е било и когато основателите на първата българска музикално-образователна институция, възрожденците Николай Николаев и Петко Наумов, слагат началото. И сега, когато Камен Кенов направи невъзможното, за да има инструмент във всяка стая на училището и общежитието, или когато Тодор Батков обяви решението на „Мобилтел”, реализирано чрез канцлера на Австрия - нашата новата зала да бъде оборудвана с роял „Бьозендорфер”, или дареното от фирма „Сименс” - обзаведен кабинет по история на музиката с компютърна звукова система. А каква радост беше, когато получихме общежитието, което нарекохме „Млад виртуоз”!

- Помагат ли ви бивши възпитаници, които вече са добили слава и финансови възможности?

- Не мога да не споделя за жеста на проф. Павлина Доковска, която учреди ежегодна стипендия на името на Лидия Кутева, педагог, открил и изградил не един пианист. А на колко много млади таланти е отворил врата Виктор Чучков, представяйки ги пред света! Така тръгна Мила Георгиева, Йоана Каменарска, Лия Петрова, Зорница Иларионова, Румен и Борчето Бояджиеви и др. Особено разчитам и на училищното настоятелство, ръководено от проф. Милена Моллова.

- Кои са новите специалности, по които биха могли да се обучават децата?

- В годините направих възможното да открием и изучаваме всички жанрове на музикалното изкуство, фолклорните специалности народно пеене и народни инструменти, както и поп и джаз пеене. Новите предизвикателства откриват пред нас възможността да започне подготовката на кадри за музикална журналистика.

- Какви проекти за изява на учениците реализирате у нас и в чужбина?

- Да се учиш от утвърдени музиканти е една от основните стратегии на институцията ни. Проектът „Международна академия за майсторство” е нещо, на което аз много държа и съм горда, че се случва. Невинаги успяваме да получим одобрение за финансова помощ, но се борим. Благодарение на този проект при нас гостуваха Свет Стоянов, Paris Percussion Group ведно с неповторимата Василена Серафимова, Захар Брон, Дора Шварцберг, Шломо Минц, Михаил Воскресенски, Виктор Чучков, Светлин Русев. Благодарение на големите меценати Юго Вутен и Елена Тодорова получихме възможност да създадем контакта с „Музика мунди” - музикален фестивал за камерно музициране в Брюксел. Място, където нашите деца се срещат с яркия педагог Леонид Кербел, с виртуозите Миша Майски, Максим Венгеров, Саша Земцов, Иври Гитлис... Само въздух да можеш да дишаш с тези хора, ти порастват криле, а те получават възможност да свирят, да се учат от тях, да участват активно в програмата на фестивала. Всяка година учениците ни се възползват от шест стипендии в „Музика мунди”. Върхово постижение на това сътрудничество бе концертът на 13 юни 2016 на Националния филхармоничен оркестър на Белгия под диригентството на Максим Венгеров и Леонид Кербел със солисти нашите възпитаници Кристина Георгиева, Лора Маркова, Анна Георгиева и Калия Калчева в Центъра за изкуствата Bozar. Нашите ученици имат възможност да участват в състава на Европейския младежки оркестър, в Летния музикален кампус в замъка Графенег, Австрия, както и в Международния музикален фестивал в Графенег. Години наред присъстваме в афиша на фестивала „Москва встречает друзей”, организиран от легендарния Владимир Спиваков.

- Толкова много години сте посветили на музикалното изкуство! Какво ви зарежда да продължавате с този хъс?

- Чистотата на детските очи!!! Постиженията на търсещите млади музикални дарования!!!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура