Милка Христова: „Заводпроект” отдава под наем 28 имота, а реализира 2000 лв. печалба

Дейността на „Заводпроект“ ЕООД и „Лабело“ЕООД – дъщерни дружества на „Софийски имоти” ЕАД, е непрозрачна, неефективна и губеща за Столична община. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по повод доклад за вливането на двете дружества в „Софийски имоти“, който социалистите не подкрепиха.

По думите й особен интерес предизвиква дейността на „Заводпроект“, което има 28 инвестиционни имота. Между тях има впечатляващи имоти като офис и 4 апартамента в Лозенец, 2 от които са с площ от 128 кв. м., 3 гаража и 3 апартамента на ул. „Лайош Кошут“, единият от които е 180 кв. м., а другият 111 кв. м., магазин на ул. „Триадица“ и магазин на ул. „Гурко“. Има апартамент 117 кв. м. на ул. „Враня“. А в район Младост има 10 апартамента, три от които с площ над 95 кв. м., а един е 133 кв. м.

Христова припомни, че предметът на дейност на „Заводпроект“ е да управлява на оперативен лизинг тези 28 имота.

„Икономическите резултати от този оперативен лизинг обаче са следните: за 2020 г. приходите от наем са 102 000 лв., а за 2021 г. са 87 000 лв. Печалбите са съответно: за 2020 г. – 2 хил.лв., а за 2021 г. – 3хил.“, съобщи общинският съветник от БСП.

Тя попита какви биха били последствията за някой, ако той управлява тези впечатляващи 28 имота и приключи с печалба от 2хил. лв.

„Недоумявам как е възможно при този тип имоти и с тази квадратура и такива локации, да се получат тези „впечатляващи“ финансови резултати“, изтъкна Милка Христова и обясни, че на комисия, е получила положителен отговор на въпроса дали тези имоти са в добро състояние.

Христова постави въпроса на какъв принцип „Заводпроект“ ЕООД е стопанисвало тези имоти и заяви, че от БСП ще настояват, да се запознаят с правилата за провеждане на конкурсите, с които тези имоти са отдавани на оперативен лизинг, кой е спечелил тези конкурси и срещу какви цени ползва имотите. Общинската съветничка припомни, че преди няколко години се оказа, че един от тези апартаменти на „Заводпроект” е ползван от Мария Габриел – евродепутат от ГЕРБ за „стокиране” на багажа й, докато е в Брюксел.

Милка Христова припомни, че предложението двете дружества да се влеят в „Софийски имоти“ е на БСП от преди 7 – 8 години, за да бъде по-прозрачна дейността по стопанисването на имотите.

„Аз съм последният човек, който е против вливането, но съм човекът, който не желае с днешното предложено решение, да се даде индулгенция за лошото управление и пропуснатите доходи, години наред. На практика ни се предлага да заметем с лека ръка всичко, което се е случило в годините и сега да кажем „пито – платено“, давайте напред“. Общинският съветник заяви, че Групата на БСП в СОС тепърва ще има питания по тази тема, включително, как точно се реализира оперативният лизинг, кой измисли схемата „жилища” да се „водят” инвестиционни имоти и защо този лизинг не носи никакви печалби на Столична община, респективно на нейните граждани.

„Докладът, който е за вливането, трябваше да бъде достатъчно аналитичен, за да даде ясна картина и причините за това, което се е случило, защо така са управлявани дружествата и някой да поеме отговорност за това“, каза в заключение Милка Христова.  

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика