Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Заловиха младежи, крали гориво от пътно-строителна машина Злосторниците признали за деянието

Прибраха в психиатрия агресивен мъж Софиянецът буйствал в жилище и срещу полицаи в Свищов

Галина Георгиева е избрана за член на СЕМ от квотата на Народното събрание

Росен Бъчваров: Пробойната в системата на НАП вече е запушена

Гордън Рамзи отслабнал с 25 кг, след като спрял млечните продукти

Боил Банов: Ремонтът на Ларгото ще струва около 10 000 лева

Валери Симеонов: От НФСБ сме против машинното и електронното гласуване

Гладен човек с пет букви?

Музеят в Търново отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски Показват изложба с документи и вещи на Апостола

Убиецът Полфрийман иска предсрочно освобождаване

Урсула фон дер Лайен: Впечатленията ми от българите са перфектни

Явор Колев, ГДБОП: Има задържан за хакерските атаки срещу НАП Заподозреният не е руски гражданин, обясни шефът на отдел „Киберпрестъпност”

Милка Христова пита Фандъкова за констатациите от проверката на „Чистота Искър“ ЕООД

Милка Христова

Заместник-председателят на СОС от БСП настоява да получи информация дали има нарушаване на ЗОП, конфликт на интереси и какви и установени ли са злоупотреби от страна на ръководството на дружеството

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе официално питане, свързано с констатациите от проверката на „Чистота Искър“ ЕООД, съобщиха от пресцентъра на столичната структура на партията. Както е известно, на сесията на СОС на 13-и юни бяха приети годишните финансови отчети на общинските търговски тружества. В коментара си по тях Милка Христова засегна редица проблеми, които наложиха тенденцията към прогресивно влошаване на икономическите резултати от дейността на „Чистота Искър“ ЕООД в последните години. Данните показват, че от 2,7 млн. лв. през 2014 г., печалбата за 2018-а е намаляла до едва 18 000 лв.

„Насочих вниманието на колегите общински съветници и върху следния факт – Столична община възлага пряко, без ЗОП, на „Чистота Искър“ ЕООД дейностите по сметопочистване на районите „Люлин“, „Красна поляна“ и „Красно село“, както и зимното почистване на Природен парк „Витоша“, територията на район „Панчарево“ и район „Витоша“ на стойност около 12 млн. лв., пише в питането си Милка Христова. – От тази сума дружеството изразходва около 11,3 млн. лв. – 94% за „външни услуги“ под формата на договори за наем на техника, които по същество представляват договори за осъществяване на дейностите от подизпълнител. По този начин грубо се заобикаля и се нарушава ЗОП“.

По време на сесията миналия четвъртък Милка Христова постави въпроса и за извършената проверка от отдел „Вътрешен контрол“ на Столична община по повод сигнал за наличие на редица нарушения, извършвани от ръководството на „Чистота Искър“ ЕООД. „Тази проверка би трябвало да е проверявала и законосъобразността на посочените по-горе „външни услуги“, реализирани чрез договори за наем на техника“, пише още тя и в тази връзка задава редица въпроси на кмета Йорданка Фандъкова:

1. Изготвен ли е и кога докладът на отдел „Вътрешен контрол“ на Столична община по извършената проверка по сигнал на дейността на „Чистота Искър“ ЕООД?

2. Ще предоставите ли и кога същия на общинските съветници?

3. При проверката установени ли са нарушения съответно:

– на ЗОП чрез сключване по същество на договори с подизпълнители, без правно основание и конкурс, под формата на наем на техника.

– чрез назначения в дружеството на роднини на лица от управляващия персонал.

– закупуване на материали, в т.ч. геотекстилни материали без конкурс и на каква стойност.

– конфликти на интереси и какви.

– сключване на граждански договори в нарушение на закона и за какви дейности.

– злоупотреби от страна на управителя на дружеството и други длъжностни лица.

– неправилно водено счетоводство дружеството и манипулирани данни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.