Милован Дрецун: Военното аташе на България в Сърбия е водил разговори за статута на Северно Косово

Българският военен аташе в Сърбия е събирал информация в Северно Косово и е водило политически разговори. Това заяви депутатът в сръбския парламент от Сръбската прогресивна партия Мирослав Дрецун по ТВ Европа. Той допълни, че още не е ясно дали военния аташе ще бъде екстрадиран от сръбските власти.

Припомняме, че Дрецун, който е председател на парламентарната комисия за Косово, предизвика дипломатически скандал, заявявайки, че в Сърбия действа голяма мрежа български разузнавачи.

"За конкретна активност на българските служби трябва да се обърнете към съответните специализирани органи в Сърбия, а колкото до това, което аз имам като информация става дума за българи, които са в състава на международната мисия в Косово. Те са особено активни в северната част на Косово. В изявлението си президентът Вучич имаше предвид, когато говореше за активност на българските служби, военния аташе на България в Белград, който по време на посещение в Санджак, заедно с представители на австрийските и на немските специални служби, очевидно става дума за военни разузнавания, е водил политически разговори, насочени към това да се изясни бъдещият статут на тази област. Нещо, което е неприемливо от страна на сръбските власти. Как бихте реагирали, ако нашият военен аташе например отиде в южната част на България, в Кърджали например и започне да разговаря с турското национално малцинство за това какъв е техният статут и какво ще става с този регион?", каза Милован Дрецун.

Коментари

Задължително поле