Милорад Додик: Геноцидът в Сребреница е мит

Председателят на председателството на Босна и Херцеговина, Милорад Додик, обяви, че в Сребреница не е извършен геноцид и че това е "мит като този, който сърбите имат за Косово", съобщи радио “B92”.

"Те създадоха мит за Сребреница, около който се изгражда националната идентичност на бошняците. Така, както сърбите имат мит за Косово, те създават мит за Сребреница, защото няма сериозна нация, която няма свой мит", каза Додик пред базирания в Баня Лука вестник Glas Srpske.

Додик направи това изявление само ден след възпоменанието на жертвите от Сребреница на гробището в Поточари, по време на което високопоставени западни и босненски официални представители ясно предупредиха, че отричането на характера на престъпленията, извършени от Босненската сръбска армия и полиция през юли 1995 г. срещу бошняците, трябва да бъде прекратено.

Коментирайки посланията на Поточари, Додик заяви, че ЕС настоява за забрана на отричането на геноцида. "Защо ще бъде приет закон по този въпрос? Защото те не са сигурни, че това може да бъде подкрепено от фактите. Ако беше геноцид, няма разумен човек, който да не се съгласи с тази квалификация“, заключи Додик.

Коментари

Задължително поле