Милош Земан се извини на Сърбия за бомбардировките на НАТО

Милош Земан и Александър Вучич

На пресконференция в Прага президентът на Чешката република Милош Земан определи като „грешка“ бомбардировките на НАТО над Югославия и поиска прошка от сръбския народ, предава РТС.

На свой ред сръбският президент Александър Вучич, който е на посещение в Чешката република, подчерта, че това са „думи на смел човек, който не ласкае никого, никога няма да забравим това“. Земан допълни, че е разговарял с Вучич за традиционното чешко-сръбско приятелство. „Приятелството, доказано през 1938 г., когато бяхме предадени от нашите западни съюзници, но също и през 1968 г., когато бяхме предадени от нашите източни съюзници“, каза Земан.

"И в двата случая сръбският народ ни изрази подкрепата, а ние му се „отблагодарихме“ с бомбардировките. По този повод бих искал да се извиня“, каза Земан и добави, че операцията на НАТО е била грешка. „Като човек бих искал да помоля сръбския народ да ни прости“, каза чешкият президент. Земан увери, че дълго време се е измъчвал за бомбардировките над СФРЮ. Той припомни, че по времето, когато се е взимало решение за ударите, Чешката република е била член на НАТО от няколко седмици и че Прага е дала последна съгласието си за операцията. 

„Отчаяно наблюдавахме и потърсихме поне една държава да се свърже с нас и да се обяви против, но останахме сами. Все още липсваше смелост“, коментира Земан. „С това извинение и молбата за прошка, преодолях дълггогодишна травма, тъй като разкаянието освобождава. Казах и спасих душата си“, заключи Земан.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа