Мими Христова зрелищно тушира

Мими Христова записа две зрелищни победи и стигна полуфиналите на олимпийската квалификация по борба в „Арена Армеец“. Още на старта в категория до 68 кг европейската шампионка от 2020-а тушира за 1,12 минути Бусе Тусун (Турция), втора на световната купа в Белград през декември. А след това срази за 2,12 мин с технически туш 12:2 индийката Ниша Ниша, трета от олимпийската квалификация през април. И по-късно днес нашето момиче ще излезе в битка за квотата срещу Адела Ханзликова (Чехия), трета от Евро 2021.

Христова е последната ни представителка с шанс за виза, след като Сезен Белберова (53 кг) и Мария Оряшкова (76) загубиха.  До момента с квоти при жените са Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57) и Тайбе Юсеин (65).

Утре на тепиха излизат класиците. Капитанът на националите Иво Ангелов (60 кг) започва с хърватина Иван Лизатович. А Айк Мнацаканян (77), трети от световно и европейско първенство, ще се бори с Даниел Катарага (Молдова), №1 в света до 23 г. На тепиха ще излязат още Дейвид Димитров (67 кг), Даниел Александров (87) и Радослав Георгиев (130).

В София ще бъдат раздадени последните 36 квоти и в трите стила.

 

Русия и Иран с пълни отбори на игрите

 

Борците на Русия и Иран в свободния стил ще имат пълни отбори на олимпиадата в Токио 2020. Персийците си бяха осигурили 6-те квоти още преди последната квалификация в София, на която сборная прибави липсващата виза. Спечелия я Сергей Козирев в категория до 125 кг след успех над Даниел Лигети (Унгария) с 3:2 в полуфиналите. По-късно днес са битката за титлите. И двамата финалисти обаче си осигуряват визи за игрите. В същата категория Георги Иванов стигна до репешажите, но загуби от поляка Роберт Баран, втори на световната купа, с 0:10 и отпадна.

Американците не успяха да се присъединят към лидерите, като остават с пет визи за Токио. Янките няма да имат представител в категория до 65 кг, след като Джордан Оливър загуби на полуфиналите от дагестанеца с полски паспорт Магамедмурад Гаджиев с 2:3.

България остана с една квота, спечелена от Георги Вангелов в категория до 57 кг. Натурализираният у нас чеченец Ахмед Батаев имаше шанс да вземе виза, но загуби на полуфинала в кат. до 97 кг.

 

 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт