Министерството на туризма проверява сигнал за унищожени дюни край Смокиня

Снимка: Архив

Министерството на туризма ще извърши спешна проверка на морски плаж „Къмпинг Смокиня” след информации в социалните мрежи и снимки, които показват че дюните на ивицата, които са защитени по закон, са разорани, а на места - сравнени със земята.

Черноморските подвижни (бели) дюни са записани и в Червената книга. Експерти на място ще установят има ли незаконни дейности, предаде Дарик радио.

"В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа. Министерството на туризма следи състоянието на морските плажове и извън активния летен сезон и е безкомпромисно относно стриктното спазване на законосъобразното стопанисване на плажа", уточняват още от държавната институция.

„Така изглеждат днес защитените дюни на къмпинг Смокиня! Много удобно – през януари. Единственият коментар: ИЗМЕТ!!!” – това написа във „Фейсбук” музикантът и екоактивист Васил Гюров, който публикува и снимки, на които се виждат щетите по защитената територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България