Министерството на туризма ще проверява казуса с бараките на Златни пясъци

Министерството на туризма ще извърши проверка по случая с бараките в курорта Златни пясъци за изясняване на всички факти и обстоятелствата съобразно функционалната си компетентност. Това обяви във фейсбук профила си служебният министър на туризма Илин Димитров, след като в петък кметът на Варна Иван Портних го призова да отмени схемата за разполагане на стотици временни обекти в комплекса.

Според общината тя е била разписана през 2020 г. от зам.-министър Ирена Георгиева и е невалидна, тъй като според Закона за устройство на черноморското крайбрежие подпис под такъв документ, касаещ национален курорт, трябва да постави министърът на туризма. Така над 300 обекта работят незаконно три сезона, тъй като главният архитект на Варна не е издал разрешително за поставянето им по алеите. Портних бе категоричен, че въпреки спечелените от собствениците дела, разрешително няма да бъде издадено и курортът трябва да бъде разчистен от бараките.

„Ако се установят нарушения или нередности, разбира се, ще бъдат предприети съответните действия в рамките на закона”, посочва в поста си Илин Димитров. Той отбелязва, че проблемът е общонационален и затова ще бъде сформирана комисия, която ще провери всички курортни комплекси. "Обарачването" е сериозен проблем“, коментира министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони