Министерство на културата отговори на критиките на "Музикаутор"

Във връзка с изявленията на пресконференция на 1 октомври 2016 г. в софийския офис на организацията за колективно управление на права „Музикаутор”, че „държавата възпрепятства и саботира уреждането на авторските права”, Министерството на културата излезе с официална позиция по повод тези "некоректни и голословни обвинения, тиражирани в публичното пространство през последните дни":

"По отношение на концертната дейност в страната Министерство на културата /МК/ има контролни функции. Нашите инспектори от Дирекция „Авторско право и сродните му права” в МК посещават почти всички концертни прояви в страната, когато получим сигнал от сдружението и се извършва констатация на фактическата обстановка на събитието и се съставя констативен протокол. След това се обръщаме към собственика на залата, в която се е състоял концертът, за да ни уведоми официално кой е организатор на въпросната проява. Веднага след това се свързваме с него, като изискваме доказателства за уредени авторски и сродни права – каквито са и изискванията на Закона за авторското право и сродните му права. Ако той не ни представи такива доказателства, му се съставя и предявява акт за установяване на административно нарушение. След евентуалното му обжалване от организатора на концерта и неуважаване на жалбата се съставя наказателно постановление. След неговото обжалване с организатора се явяваме в съда и защитаваме тезите си пред него. Това са стъпките, очертани в Закона за административните нарушения и наказания, които ние сме длъжни да спазваме.

Като резултат от тези действия Министерството на културата може да глоби фирмата-организатор за неспазване разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права /ЗАПСП/, като събраните средства от тези глоби се разпределят между Национален фонд „Култура” и бюджета поравно. Министерството на културата не може обаче да удовлетвори претенциите на „Музикаутор” за заплащане от организатора на съответните отчисления от приходите от концерта. Това може да направи само дружеството чрез свой иск към фирмата - организатор в съда. От всичко горепосочено става съвсем ясно, че Министерството не може да принуди организатора на музикалната проява да изплати на „Музикаутор” исканите от дружеството отчисления, а може само да го глоби. Получаването на съответните възнаграждения е право само на дружеството. В случая това са взаимоотношения правоимащ - ползвател и този спор двете юридически лица трябва да решат по съдебен път помежду си.

Разбира се, ние сме наясно с трудностите, които среща авторското сдружение по пътя на уреждане на тези взаимоотношения и затова се опитахме на два пъти да организираме среща между ръководствата на „Музикаутор” и Сдружение „Сцена Музика“, в което членуват почти всички промоутъри на концерти в страната. За съжаление от „Музикаутор” отказват всякакъв диалог и контакт с тях, като гледат на браншовата организация на промоутърите едва ли не като на такава на нарушители и очевидно не желаят да преговарят с тях. Така между двете страни не може да се осъществи контакт и конструктивен диалог, а при това положение и организатори на концерти, които имат рамкови споразумения с дружеството, спряха да плащат. Очевидно е, че проблемът е в тарифата на сдружението, за която от страна на промоутърите има искания да бъде преразгледана, но от дружеството отказват да водят диалог по този въпрос и като резултат всякакви плащания са спрели. При това патово положение от ръководството на „Музикаутор” искат държавата в лицето на Министерството на културата да принуди организаторите на концерти да плащат отчисления по тази тяхна тарифа, което обаче е невъзможно, защото ние нямаме такива законови правомощия.

От Министерството на културата направихме и още едно усилие – имахме среща със заместник-министъра на Министерството на младежта и спорта г-н Асен Марков, на когото разяснихме проблема със залите, в които се провеждат концерти и са стопанисвани от спортното ведомство. По-късно се срещнахме и с ръководствата на двете търговски предприятия, стопанисващи тези зали, а те дори се съгласиха да направят допълнения в договорите, които сключват с организатори на концерти в посока на по-добра защита на авторските права. След това уведомихме сдружението „Музикаутор” за проведените срещи и разговори и им предадохме координатите на двете търговски дружества, за да продължат разговорите с тях.

От предприетите до момента от Министерството на културата действия ясно личи, че ние нито препятстваме, нито саботираме защитата на авторските права в концертната дейност в страната, а тъкмо напротив - използваме всичките си правомощия по административен път, за да подпомогнем сдружението в дейността му по събиране на дължимите възнаграждения. Оттук нататък обаче дружеството „Музикаутор” трябва да уреди взаимоотношенията си с фирмите-организатори на концерти чрез диалог и преговори в дух на взаимно разбирателство, а при непостигане на съгласие между страните – по съдебен път. "

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини