Министрите Зорница Русинова и Екатерина Захариева ще представят промените в Семейния кодекс

Детска площадка

Затягане на процедурата по припознаване на дете без брак, облекчени правила за осиновяване и отпадане на тайната за биологичния произход на осиновените деца. Това предвиждат промени в Семейния кодекс, които ще бъдат представени днес от министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и на правосъдието Екатерина Захариева, предаде БНТ.

Проектът предвижда създаването на национален съвет по осиновяване, в който кандидат-осиновителите да подават документи веднъж и да им се търси дете в цялата страна. Ще бъде създадена и интегрирана информационна система, която ще съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат - осиновителите в цялата страна, а не само на регионален принцип.

Заложено е да отпадне и тайната за биологичния произход на осиновеното дете. Конкретна информация за биологичните родители също ще е по-достъпна, но само в случай на изричното им съгласие. Промени се предвиждат и при споровете за родителски права и случаите на припознаване на дете без брак. Предлага се затягане на изискванията за припознаване, защото сегашният режим позволявал измами и търговия с бебета.

Коментари

Задължително поле