Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се събират в Брюксел

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се събират днес в Брюксел, за да подготвят срещата на върха на Пакта през юли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че заседанието ще започне със среща на групата за ядрено планиране. По-късно ще се обсъжда модернизацията на командната структура на Пакта. На срещата ще стане дума и за по-справедливото разпределение на финансовата тежест.

Генералният секретар на Алианса припомни, че страните-членки са се споразумели да се стремят към отделяне на 2 на сто от брутния вътрешен продукт за отбрана през 2014-та година.

„Националните планове показват, че можем да очакваме по-нататъшно нарастване. През 2014-та година само три членки на Пакта отделяха 2 на сто или повече от брутния вътрешен продукт за отбрана. Тази година очакваме 8 съюзници в НАТО да постигнат тази цел. А до 2024-та се надяваме поне 15 държави да харчат 2 процента от своя вътрешен брутен продукт за отбрана.“, каза Столтенберг, цитиран от БНР.

По-късно днес е предвидена среща с върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и с военните министри на Финландия и Швеция. С тях ще се обсъждат плановете на ЕС за отбрана, както и сътрудничеството между Пакта и Общността, уточни Столтенберг.

„Повече средства за европейска отбрана и възможности могат да укрепят НАТО и да допринесат за по-справедливото разпределение на задълженията. Само обаче ако усилията на Европейския съюз допълват Пакта, а не са негова алтернатива.“, заяви той.

Коментари

Задължително поле