Министърът на енергетиката е сезирала КЗК и КЕВР за цените на тока на борсата

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сезирала КЗК и КЕВР относно цените на тока за бизнеса на свободния пазар.

"За да няма напрежение и за да разсеем всякакви съмнения по отношение на пазара, аз днес сезирах Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране, с молба на създалата се ситуация да бъде извършена проверка, в рамките на компетентността на тези два регулатора, за да може на всички да бъде ясно, какво всъщност се случва и дали има някакъв проблем“, каза Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в НС.

По думите й от миналата година с промяната в Закона за енергетиката, на база на нея трите дружества в държавната енергетика, стриктно изпълняват промените, които предвиждат, че цялото количество произведена електрическа енергия за всички производители трябва да продават своята електрическа енергия на Българската независима електроенергийна борса.

„Готова съм да заявя и да декларирам, че няма нито един мегават електрическа енергия, произведен от трите държавни дружества, който да е продаден извън Българската независима електроенергийна борса. Факт е, че в последно време се създаде известно напрежение, но на лице са определени пунктуации в цената на електрическата енергия в платформа „Ден напред“. Ние се опитваме на направим своите анализи и своя прочит на ситуацията", посочи министър Петкова пред депутатите.

Тя подчерта, че на платформата за двустранни договори, групата на БЕХ е предложила 3 502 162 мегават часа електрическа енергия, от тях са продадени 2 231 400 мегават часа. „Или непродадените количества електрическа енергия са близо 1 270 000 мегават часа. Спрямо 30 юни 2018 година групата на БЕХ увеличава продажбите на платформата „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса с приблизително 511 000 мегават часа. Това са данните и фактите, които всички ние трябва да знаем“, отбеляза Теменужка Петкова.

 

 

Коментари

Задължително поле