Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: Всяко болнично ръководство ще реши как да разпределя целевите средства

снимка-Веселина Ангелова

Общинските болници имат по-голям ресурс, отколкото областните здравни заведения. Това е така, защото получават финансиране по-сериозно по Наредба №3 на министъра на здравеопазването, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, както и за отдалечени, високопланински и труднодостъпни райони. Така, че ако попитате директорите на областните болници, те ще кажат, че общинските здравни заведения разполагат с по-голям ресурс. Това заяви във вторник във Велико Търново министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който се срещна с ръководствата на лечебници в региона.

На въпрос какво ще се случи ако новата методика не бъде приложена, министър Ананиев обясни, че тя дава само някои принципни насоки за формиране разходите на персонала и възнагражденията на медицински и немедицински служители.

"Има различни механизми на приложение на методиката. В някои болници държат с допълнителните средства да бъдат увеличени основните възнаграждения и така да се доближат до началните основни заплати. Други предпочитат да вдигнат началния размер на основните заплати, но той да не е много голям, а значимата част от ресурса да се използва за допълнително материално стимулиране за постигнати резултати. В крайна сметка всяко едно ръководство заедно със своя персонал и синдикати, ще вземе решение как точно да приложи методиката. Въпросът е, че ресурсът, който сме усвоили, дава възможност за увеличение в размер на 150-250 лева на възнагражденията, което е доста добра сума", коментира министър Ананиев.

Коментари

Задължително поле