Министърът на икономиката Богдан Богданов: Очаква се годишна инфлация от около 8%

Средна годишна инфлация от около 8 процента се очаква до края на годината и намаляване и през следващата година. Това заяви в Пловдив министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, като уточни, че очаква подадените към министерството данни:

"До края на годината да стигнем средногодишна база от около 8% и тя да продължи да намалява през следващата година. Едноцифрена е в момента инфлацията - това е нещо много важно. Надяваме се тя да продължи да намалява. Разбира се, тук е много важно и да нямаме фактори, които помпат изкуствено инфлацията. Един такъв в момента е забраната на внос от Украйна, който всъщност, в крайна сметка, причинява и точно такъв ефект на края".

Богданов прогнозира запазване на цените на горивата у нас, като отбеляза, че България не е изолиран пазар, но в момента сме с едни от най-ниските цени в ЕС, предава БНР.

Той добави и важността на това компанията "Лукойл" да плаща данъци в България:

"Данъците, които се дължат, както корпоративният данък, както и данъкът свръхпечалба, да се заплащат в конкретните срокове, така че, тези данъци, тези ресурси, да могат да бъдат насочвани обратно към помощ на потребителите и към подпомагане на българската икономика". 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика