Министърът на образованието: Има недостиг на учители

Снимка: Архив

Годишно се пенсионират 4 500 преподаватели

Тази година криза няма да има, смята Красимир Вълчев

Има недостиг на учители. Сектор "Образование" е изправен пред сериозен проблем. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти в Поморие. Той е в морския град за среща с учителите, за да обсъдят проблеми преди началото на новата учебна година. По думите му липсват няколко хиляди учители в цялата страна. Около 3500 са учителите, които вече са в пенсионна възраст, но остават и продължават да работят. Годишно се пенсионират около 4000-4500 преподаватели.

"За да няма срив в системата трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 учители годишно. Това е причината да има твърде много преподаватели в пенсионна възраст, които все още са в класните стаи", поясни министър Вълчев.

"Възрастовата структура е такава, че младите хора, които постъпват на пазара на труда са около две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст. Това означава, че има недостиг във всички сфери и този процес ще се задълбочава през следващите десет години", каза образователният министър. Той очаква възрастовата структура да се балансира до 10-15 година. В тази връзка и системата на образованието е изправена пред предизвикателство да осигури специалисти.

"Тази година криза обаче няма да има. Увеличението на възнагражденията дава резултат до толкова, че хора които са излезли извън системата и са с педагогическа правоспособност, се връщат в системата. Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език. Най-остро се чувства недостиг на учители по математика, физика и химия. Стартирахме редица мерки като увеличение на възнагражденията и това дава резултат по отношение на обучението на млади хора по педагогически специалности, но все още не дава резултат по отношение на обучението на специалистите по отделните дисциплини", каза още министърът. Най-сериозна е нуждата от инженери специалисти.

Според него мерките, които предприема правителството ще дадат резултат, но се изисква време.

Коментари

Задължително поле