Министърът на отбраната на Япония посети светилището "Якусини"

Министърът на отбраната на Япония посети светилище, посветено на загиналите във войните, точно след като придружи министър-председателя Шиндзо Абе на историческата визита в Пърл Харбър.

Тономи Инада посети светилището „Ясукуни“. То почита японците, които са загубили живота си във войните, включително и няколко управници, екзекутирани за военни престъпления.

Посещението разгневи съседите Китай и Южна Корея, които възприемат "Якусини" като символ на японския милитаризъм и напомня за зверствата на войната.

Министърът на отбраната на Южна Корея Хан Мин-гу нарече посещението "скръбно". "Изразяваме дълбоко притеснение и съжаление относно посещението на японския министър на отбраната на "Якусини", въпреки че нашето правителство приема нуждата да се създаде нова корейско-японска връзка" каза той в изявление.

Инада се присъедини към Абе и Обама в първото посещение на Пърл Харбър от японски лидер. През май тази година Обама посети Хирошима - отново историческо събития.

"Тази година президентът на страната, която пусна атомната бомба, посети Хирошима, а вчера министър-председателят изрази съжаление за Пърл Харбър", каза Инада в "Якусини". "Посетих светилището, за да покажа решителността Япония да бъде в мир със света в бъдеще", каза тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия