Министър Аврамова: Държавата ще гласува "против" поскъпването на водата

Държавата ще гласува „против” увеличението на цената на водата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по Нова ТВ.

По думите й КЕВР има законово право да предлага и приема решения за промени в цените, но такива не са задължителни.

Министър Аврамова коментира и заключението на прокурор Красимира Минчева, според което тя и министърът на околната среда и водите трябва да поемат отговорността за водната криза в Перник. "Прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването си. От МРРБ и ВиК ще дадем пълна информация. Ако бъде установена вина, аз мога да нося отговорност. Ако Борисов поиска моята оставка, аз мога да я подам", коментира тя.

За 2018 година притокът на вода към язовир е бил 41 млн. кубика, а през 2019 година е 11 млн. кубика. Това е показател, който може да ни даде представа, че в Перник водата, която постъпва в язовир "Студена", не стига, за да се удовлетворят нуждите на града, посочи министър Аврамова.

Не само този язовир има намален обем в момента, това се случва и на други места. Трябва да следим много внимателно ситуацията. Режимът в Перник трябваше да се въведе по-рано, за да не се стигне до тази кризисна ситуация, добави тя.

Коментари

Задължително поле