На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Караянчева: Дариткова е практикуващ лекар, преглеждала е болни от COVID-19 Призивите за замразяване на заплатите на депутатите са неоснователни, каза председателят на НС

Запорират сметки, без да взимат пари от тях

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 3 април 2020

Легендите избират – Меси или Роналдо

Посланичката на Филипините в Ливан почина от COVID-19

Министър Аврамова: Няма да има глобени за липсваща винетка по пътищата, за които АПИ и Столична община преговарят

Регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Снимка: Цветан Томчев

Никой от населените места, за които между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община текат преговори за освобождаване от винетна такса, не е глобен и няма да бъде глобен, докато не се уточнят пътищата, за които няма да се изисква винетка. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след правителственото заседание днес.

Предстои подписване на споразумение, като Столична община трябва да поеме разходите за поддръжка на тези участъци. Преговорите по отношение на Северната скоростна тангента трябва да бъдат в посока разделяне на разходите, тъй като тя ще бъде освободена от винетна такса за леки автомобили, но ще се плаща тол такса от тежкотоварни автомобили.

Петя Аврамова напомни, че пътищата, по повод на които се е създало напрежение, довело до вандалска проява, се дължи такса от въвеждането на винетната система от 2004 г. Тя обърна внимание, че при хартиените стикери хващането на нарушители е било много по-трудно, но електронната система в България отчита абсолютно всеки нарушител.

Министърът добави, че всички общини, които искат освобождаване на участъци от платената пътна мрежа от винетна такса, ще имат възможност да го направят възмездно – като плащат за поддръжката им. За да се възползват от тази възможност, е нужно да подадат искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ с обхвата и дължината на отсечките. АПИ ще сключи споразумение с тях, като местните власти ще поемат поддържането на трасетата. При сключване на такива споразумения, ще бъде променено и правителственото решение № 959 от декември 2018 г., като пътищата ще бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа с винетна такса.

АПИ е отворена към преговори с всяка една община, каза още Аврамова.

Регионалният министър напомни, че през миналата година премиерът Бойко Борисов призова всички общини, които искат републикански участъци на тяхна територия да бъдат освободени от плащане на винетка, да подадат заявление те да станат общински. В рамките на една година имаше заявления от общини, бяха водени преговори, някои се отказаха. През НСОРБ ще уведомим общините, че имат възможност да подадат заявления.

Днес бе приет обхватът на пътищата, за които ще се плаща тол такса за тежкотоварни автомобили от 1 март, съобщи също регионалният министър. Това са 3115 км републикански пътища – 803 км магистрали и 2312 км първокласни участъци, а 2935 км второкласни пътища ще бъдат с нулева ставка. Приета бе и актуализирана тарифа за тол таксите съгласно поетите към бранша ангажименти. Новост в тарифата е за пътни превозни средства с алтернативни горива да се плаща 50 на сто от таксата за категория Евро VI.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.