Министър Аврамова: Спекулация е, че тол таксите ще доведат до сериозно увеличение на храните

Спекулации са твърденията, че тол таксите ще доведат до сериозно увеличение на цените на хранителните продукти, заяви в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

„Нормално е, като се казва на някого, че трябва да дава повече пари, всеки да реагира емоционално. Но аз вярвам, че следващите разговори с превозвачите ще бъдат конструктивни“, коментира министърът.

Петя Аврамова съобщи, че при най-масовия транспорт, който се осъществява от вътрешни превози на стоки, тарифите ще са по-ниски, така че въвеждането на тол системата да не се отрази върху стойността на хранителните продукти.

„Нашите консултанти от Световната банка са изчислили, че в потребителската кошница най-голямо отражение ще има за минералната вода и безалкохолните напитки, от около 4 процента. Знаете какви са цените на минералната вода и безалкохолните“, каза министър Аврамова.

В другата категория, на тежкотоварния трафик, таксите ще бъдат най-високи, на принципа „като реши повече, плаща повече; който замърсява повече, ще плаща повече“, като това ще важи както за трафика вътре в страната, така и за транзитния.

В третата категория, на автобусните превози, тол тарифата ще е най-ниска заради социалната функция, която изпълнява този сектор. Тези средства, които в момента държавата събира под формата на винетни такси, да бъдат събрани след въвеждането на тол такси. С други думи, който пътува повече, ще плаща повече, защото таксата е на база изминато разстояние, обясни министърът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България