Министър Аврамова: Търсим дългосрочни решения за водната криза в Перник

Търсим дългосрочни решения за Перник за кризата с водата в Перник като допълнителни водоизточници, които да бъдат ангажирани във водосбора на яз."Студена", имаме експертни предложения, привлекли сме външни експерти, това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на срещата при президента Румен Радев за водния сектор, в която участваха и министрите Емил Караниколов, Нено Димов, както и заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, предава БТА.

В резултат на засушаването имаме нарушено водоснабдяване на 127 хиляди жители в пет града и 119 села на територията на 11 области, обясни министърът.

Аврамова обясни, че основната причина е силно намалял дебит на водоизточниците заради сушата. Тя уточни, че в яз."Студена" в резултат на продължителното засушаване наличният обем е намалял повече от обичайното и от 18 ноември има режим на водоподаване към Перник. Забранено е ползването на вода за индустриални цели, за да се използва целият наличен ресурс за питейни цели. След профилактика и технически действия са прехвърлени допълнителни водни количества към яз."Студена".

Министърът коментира, че се работи по осигуряване на допълнителна инфраструктура, но допълни, че водоснабдителната и канализационна мрежа в страната е 90 хиляди км, а нуждите на ВиК отрасъла са в порядъка 11 милиарда лева, които не могат да бъдат събрани от цените на ВиК услугите. Основното финансиране е с европейски средства, коментира тя и отбеляза, че в програмния период 2007-2013 са инвестирани 1,67 милиарда лева за ВиК инфраструктура, а през настоящия програмен период 14 ВиК оператори са кандидатставали за финансиране, като стойността на проектите е за 1,8 милиарда лева.

Коментари

Задължително поле