Министър Ананиев: Всички действащи мерки срещу коронавируса остават

Кадър от БНТ

Разрешават трансплантациите и свободното движение за всички в паркове и градини

Днес изтече срокът на извънредното положение в страната. Днес беше публикуван ЗИД на Закона за здравето, с този закон НС ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение, разбира се правителството се възползва, това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МС.

Възползвахме се от възможността за обявяване на извънредната епидемична обстановка, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта, считаме, че мерките, които сме прилагали досега, трябва да пордължат да се прилагат, заяви Ананиев.

Той представи някои от основните мотиви за обявяването на изнвънредната епидемична обстановка: На първо място причинителят на заболяването е с неизяснен произход, пътищата на разпростанение не са открити. COVID-19 е заболяване, което в момента се развива не само в нашия регион и страна, но и в целия свят. Огнищата на COVID-19 са разпространени в цялата страна, освен в огнищата, които се зародиха в семейна среда и в болничните заведения, огнищa има и в домове за възрастни хора и други специализирани социални заведениq. Липсва специфично лечение, много доктори се опитват да открият ваксина или лекарство, което да лекува заболяването, но все още няма резултат. Това заболяване засегна много медицински персонал в лечебните заведения, заяви още министър Ананиев.

Предстои да издам няколко заповеди, те ще влязат в сила от утре. Групирани са в четири вида заповеди. Първата - за противоепидемичните мерки, втората е свързана с контролно-пропускателните пунктове и възможните ограничения. Третата касае карантината и изолация на хора с доказана инфекция и контактни на тях лица. В четвъртата заповед ще е разписано кои дейности продължават да работят и кои не. Заповедите са групирани и систематизирани, ]e бъдат качени в сайта на министерството и започват да функционират от полунощ.

Две са новите мерки - разрешаваме трансплантациите и всички могат да ходят свободно в градини и паркове, обяви още Ананиев.

Той увери, че в зависимост от ситуацията, ще се предприемат други мерки за борба срещу коронавируса. Министърът е против отмяната на 14-дневната карантина за влизащите в страната от други страни. Заповедта за това остава в сила.

Относно детските градини, Ананиев обяви, че е съставен план. Обмисля се да се пусне анкета сред родителите за това, доколко са склонни да пуснат децата си на детска градина. Ще се въведе и алгоритъм за отваряне детските градини и ясли. Ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, ако бъдат отворени детските градини, то групите да са с не повече от 10 деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве