Министър Ангелкова: За първите 3 месеца приходите от международен туризъм са над 400 млн. евро

За първите 3 месеца приходите от международен туризъм са над 400 млн. евро, което е близо 11% ръст. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

„Сред основните туристически пазари на България са именно ЕС и съседите ни“, каза още министърът. По думите й акрорегионалното сътрудничество в областта на туризма е отлична възможност за страните да се възползват от своите възможности, чрез общи действия да постигнат икономически растеж. „Пример в тази посока е инициативата на министерството в рамките на Председателството на ЕС за създаването на общ балкански туристически маршрут“, заяви Ангелкова.

Отрасъл "Туризъм", заедно със свързаните индустрии, е трети по значимост за европейската икономика. Туристическите дестинации на ЕС посрещат 538 млн. международни посетители през 2017 г., което е цели 40% от всички международни туристи, посочи тя.

„Европа продължава да е водеща световна туристическа дестинация с огромен потенциал. Туризмът има дял от 10% от БВП на ЕС, с общи приходи от нас 340 млрд. евро и 12% дял от европейската работна ръка. Той създава заетост за над 26 млн. души“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика