Министър Ангелкова след проверка на плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 процента свободна и платена зона на ивицата

Според експертите от контролното звено на министерството, нарушения на плаж "Перла" край Приморско няма, но допълнително ще бъде възложен и геодезически мониторинг, за да се гарантира, че площите с платени плажни принадлежности и свободна зона са според изискванията. Това стана ясно след инспек;цията на министър Николина Ангелкова на ивицата в събота. Заедно с министъра на туризма бе и кметът на Приморско- Димитър Германов.

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени, заяви министър Ангелкова, но обясни, че ако бъдат установени някакви отклонения от изискванията, ще бъде наложена неустойка, която е в размер на 5% от концесионната цена по договор, а при повторно нарушение ще изпратим предупреждение за прекратяване на концесията.

Това е втора проверка на ивицата през този сезон, уточни министър Ангелкова. При първата липсваха табели и медицински пунктове, които сега вече са факт. По отношение на сигналите, че не се разрешава на туристите да плажуват на свободна зона, министърът каза, че тази година местата на двете зони са разменени спрямо миналата година, която може би причинява неудобство. Според закона обаче всеки стопанин на плажа може да променя схемата и разполагането на платени плажни принадлежности всяка година, стига тя да отговаря пропорционално на изискванията.

За плаж Приморско-централен сме поискали от кмета да издаде заповеди за премахване на преместваемите обекти, които в момента са на ивицата, заяви министър Ангелкова. И уточни, че в момента не е редно на плажа да има търговски обекти и платени плажни принадлежности, а ако се стигне до премахване, ще бъдат съборени 4 обекта.

Относно плаж Кабакум и сигнали за замърсени води, които се изливат там, министърът информира, че са сезирали контролните органи и ще бъде направена съвместна проверка.

Коментари

Задължително поле