Министър Банов връчи „Златен век“

Отличията се дават за принос към българското изкуство и култура

Татяна Лолова и Иван Цанев са сред лауреатите

Изявени дейци на изкуството и културата бяха отличени с наградата “Златен век”. Отличията връчи министърът на културата Боил Банов.

“Това е една традиция на Министерството на културата от доста време – по случай двата най-български празника – 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата родни, съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора, даващи всеки миг от своя живот в името на културата, на българското, на духа на нацията. За мен е чест да съм сред вас”.

С тези думи министър Банов даде начало на официалната церемония в галерия “Средец”, на която отличи видни артисти и деятели на културата.

Награждаването традиционно се проведе през месец ноември, в който честваме делото на народните будители. Наградените получиха грамота и “Златен век” за приноса си към българското изкуство и култура и за тяхното популяризиране.

 

Отличието “Златен век”

Списък на наградените:

С почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

• Иван Цанев, поет, изявен творец в българската литература на XX и XXI в.

• Татяна Лолова, актриса, едно от най-ярките имена в българските театър и кино

• Маргрет Николова, певица, една от най-известните изпълнителки в българската естрада

• Проф. Пламен Павлов – историк, публицист, общественик

• Проф. Костадин Бураджиев, музикант, композитор и преподавател, посветил пътя си на развитието на българската музикална култура

С почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за голям принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

• Д-р Георги Саракинов, специалист и познавач на материята, свързана с авторско право и сродните му права, един от авторите на действащия Закон за авторското право и сродните му права

• Теодора Георгиева – артистка, водещо име в състава на Държавния музикален театър “Стефан Македонски”

С почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /сребърен/ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

• Петър Горанов, читалищен деец и общественик

• Виктор Любенов, активен член и сътрудник към библиотеката на Националното читалище “Луи Брайл 1928” в София

• Жанета Кацарова, пианист, творческият й път е свързан с хор “Родни звуци”. Корепетитор и хормайстор на хор “Бодра смяна при общинския детски комплекс в Шумен”, преподавател по пиано

• Галина Костова, талантлива млада писателка и художничка от Стара Загора

С почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бе отличена и една институция – Национален музикален театър “Стефан Македонски”, по повод 100 години професионален оперетен театър в България и 70 години Държавен музикален театър. Отличието получи Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър.

С грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

• Народен хор “Станко Панайотов” при НЧ “Просвета 1870” – Свиленград

• Вокална група “Хармония” при НЧ “Просвета 1870” – Свиленград

Коментари

Задължително поле