Бисер Петков: Социалното министерство подкрепя предложението първият ден от болничните да не се плаща

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Според него трябва да се търсят и други варианти за засилване на контрола срещу злоупотреби

Социалното министерство подкрепя предложението първият ден от болничните да не се плаща. Трябва обаче да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола и други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените.Това заяви в събота в Елена министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той допълни, че има възможности да се търси решение и с намаляване на срока на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните лица. "Сега той е 14 дни, може да се ограничи до седем.Предложението първият ден от болничните да не се плаща подлежи на обсъждане дали е единствената адекватна мярка, за да се намалят злоупотребите", коментира още Петков.

Социалният министър изтъкна по повод символичните протести на социалните работници в страната с настояване за 1000 лева стартова заплата и увеличение на възнагражденията, че вече е направил предложение за промяна в бюджета на Агенцията за социално подпомагане.

„Министерството предложи увеличението да бъде с 15 %, да се стимулират хората да продължат да работят, да остават в системата“, подчерта Бисер Петков.

Той увери, че увеличение на заплатите на социалните работници ще има идната година.

"Предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуацията държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове след няколко години, да са по-малко от една пенсия, както предупредиха финансовите експерти", подчерта министър Петков.

Коментари

Задължително поле