Министър Вълчев: Има усещане, че образователната система служи на статуквото, а не на развитието

Красимир Вълчев

Досега винаги образованието е подготвяло децата за една професия, сега, според проучвания, сменят средно между 3 и 9 професии. Затова трябва много повече практичност на обучението. Трябва да направим така, че да мотивираме учителите, това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция "Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през XXI век". Според него сега има усещане, че системата служи на статуквото, а не на развитието. По думите му има липса на достатъчно чувствителност към външната среда.

Ясно е, че трябва да променим системата - учебните програми, методи на преподаване, финансиране и т.н. Системата започна да се променя и да се пречупва. Променя се фокусът, защото се променя светът около нас. Различно е поколението, ползва различен обем информация. Не говорим за промяна на целите, а за компетентностен подход, отбеляза Вълчев.

"Догодина ще предложим национална програма за преподавателите и ще бъдат финансирани допълнително. В следващата стратегия на образованието ще се опитаме да привлечем повече млади хора и във висшите училища. Ще бъде необходимо да имаме мрежи от преподаватели и ресурси", посочи Вълчев. Той подчерта, че трябва да се реализират нови политики, като приобщаващо образование.

Коментари

Задължително поле