Министър Вълчев: Малката криза в НИМХ ни позволи да се фокусираме върху работата му

Снимка: Архив

Миналата година имахме доста разговори с НИМХ и БАН, радвам се, че тази малка криза, която имахме, беше възможност да фокусираме вниманието върху НИМХ и да покажем колко важен е той, да си припомним, че не можем без него, че имаме национална хидрометеорологична служба и трябва да я подкрепяме. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев повод Световния ден на водата и Световния ден на метеоролозите, които се отбелязват в събота и неделя, предаде БГНЕС.

„Това са по-скоро дни, в които ние си припомняме колко са важни времето, водата и слънцето за нашия живот. Най-често ние забравяме това, което най-отдавна го имаме. Когато говорим за публични системи, национални институции, национални служби, създадени преди повече от 130 години също понякога сме склонни да забравяме, колко е важна всяка една от тях и колко са важни работещите в тези институции“, поясни министър Вълчев.

Той подчерта, че в такива дни няма как да не се замислим за въпросите на времето, на устойчивото развитие, на климатичните промени. Неща които във все по-голяма степен ще оказват влияние върху живота ни. Те днес вече оказват, в България може би в по-малка степен сме ги почувствали.

„Тези процеси са глобални. Недостигът на вода ще предизвика миграционни процеси, ще се усети във всички страни и ние трябва да сме готови или най-малкото да говорим за тези въпроси“, коментира министърът на образованието. Необходим ни е НИМХ за предотвратяване на последиците от хидрометеорологичните бедствия, в редица сектори, редица дейности, за оценка и прогноза на качеството на атмосферния въздух. Ние като министерство ползваме тази информация от миналата година“, подчерта той.

Вълчев оповести, че институтът прави годишно над 9 хиляди експертизи, което е огромен труд и той се дължи на многочасова работа и денонощни усилия. Той изказа и уважение към всички служители, които са съградили, развили и модернизирали дейността на НИМХ.

Генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов заяви, че НИМХ има всички основания да посрещне с гордост професионалните си празници.

„Това е свързано не само с факта, че е една от най-старите хидрологични служби в Европа, но и с неговата настояща дейност. Днес е момента да си припомним откъде сме тръгнали и да отдадем почит на тези, които са работили без прекъсване в добри и тежки времена с много любов и отговорност към професията“, заяви проф. Брънзов.

Той каза, че информацията на НИМХ се използва от редица държавни структури – МОСВ, МВР, МРРБ, Столична община, МЗХГ, МТИС и др., както и дават информация на световните центрове за времето. Генералният директор обясни, че в момента в НИМХ работят 1285 служители на 724 щата, от които 218 на денонощен режим на работа.

В края на срещата в НИМХ, председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева връчи на проф. Брънзов статуетка, изобразяваща водата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България