Министър Вълчев: През февруари стартират извънкласните занимания в училищата

В началото на втория срок през февруари ще стартират извънкласните дейности по интереси за учениците в цялата страна. За провеждането им бяха осигурени 25 милиона лева от държавния бюджет. Клубовете по интереси ще могат да се организират от училищата съвместно с центровете за подкрепа на личностно развитие и общинските детски комплекси. Това каза в Средец министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещение на извънкласни форми в областта на предприемачеството, изкуствата и екологията, съобщиха от пресслужбата на МОН.

По думите му е добре учениците да се насочват към математика и природни науки, затова училищата ще имат задължение да организират 40% клубове по интереси от направленията на STEM – информационни технологии, математика, природни и инженерни науки. Останалите могат да са в други сфери спрямо предпочитанията на децата.

В момента те се обобщават от училищата. „По една група ще трябва да се ръководи от външни специалисти от центрове за подкрепа на личностно развитие, спортни клубове, читалища, музеи и др. 10% от средствата за извънкласни дейности ще остават в общините и с тях ще се финансират междуучилищни прояви. Общините трябва да направят списък с такива“, обясни Красимир Вълчев.

Според него училищата трябва да използват максимално дейностите по интереси. Чрез тях са заложени няколко политики – да се интегрират децата и родителите в учебния процес, образователните институции да си взаимодействат, както и да се осъществява ранно кариерно ориентиране.

„На много места се ползват за посещение на предприятия“, добави министърът. В Средец той посети Центъра за развитие на общността, където работят образователни и здравни медиатори. Министър Вълчев подчерта, че медиаторите са важни участници в процеса на ефективни включване на децата в образователната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование