Министър Вълчев: Разчитаме на учителите да се справим с най-значимите обществени предизвикателства

Добрата новина е още от миналата година, още от встъпването в длъжност на правителството. Ние се ангажирахме, обещахме двойно увеличение на възнагражденията в рамките на 4-годишния мандат. Това е много сериозен ангажимент към учителите от гледна точка на бюджета, близо милиард и 400 милиона допълнително. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред БТВ.

„Можете да си представите колко висока алтернативна стойност имат те, колко много други неща могат да се направят, но ние казахме, че учителите са най-важни, защото на тях разчитаме да се справим с най-значимите обществени предизвикателства – да прекратим възпроизвеждането и неграмотността от поколение в поколение”, допълни той.

Министърът съобщи, че минималната заплата, която в момента е 760 лв. за учител и за младши учител, става 920 лв. Приблизително с около 20% растат възнагражденията. Толкова позволяват тези средства – 330 млн. на годишна база да бъдат увеличени възнагражденията, поясни Красимир Вълчев.

Той съобщи, че са увеличени средствата за квалификация на учителите.

"Може би това, което в най-голяма степен може да се види като политика, защото всички политики, които правим в системата, предполагат ние да имаме по-добре квалифицирани учители, все по-трудно можем да разчитаме само и единствено на квалификацията им от университета".

По думите му последните десетилетия има увеличаващ се брой на децата от проблемни и от уязвими групи.

„Разчитаме на учителите да направят така, че всички деца да бъдат ефективно включени в образователната система, да придобият знания и умения, които да бъдат релевантни на пазара на труда и да ги направят добри граждани и добри хора”, каза още образователният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование