Министър Денков: В момента нямаме достатъчно медицински специалисти за всяко училище

Снимка: Архив

В момента нямаме достатъчно медицински специалисти, за да има във всяко училище лекар. Но има предложение на първо време при критични ситуации учителите да звънят на личните лекари на децата, каза служебният образователен министър проф. Николай Денков, предаде БНТ.

Той уточни, че в момента се търсят бързи мерки. Повод стана смъртта на 11-годишно момиче след удар в корема от нейн съученик. „Във всяко едно училище нямам как да има лекар, а общопрактикуващият може да прецени дали да се звънне на 112 и дали му трябва спешна медицинска интервенция. Все пак учителят не е лекар, трябва да го освободим от тази тежка отговорност.“

Търсят се по-дългосрочни решения за осигуряване медицински специалисти в училище

„Нямам как поне в следващите 2 години да има лекари във всяко едно училище, просто няма толкова специалисти у нас. Но ще обсъдим дългосрочни варианти“, допълни още министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Министър Денков,Важни са медицинските специалисти в училищата.Преди ги имаше във всяко школо,но и учениците бяха много.Сега изгодно ли е като не достогат лекари?Може и сестрите да свършат работа.По-важното е да се подобри училищният правилник и получаването на диплома и явяването на матура да се обвърже с ПОВЕДЕНИЕ и характеристика.Не може,за да не изтърват парите директорите да толерират идиотчета,които тормозят учители и ученици.Наказанията водят до ред и дисциплина

  2. „Той уточни, че в момента се търсят бързи мерки.“ Бързи решения,а не бързи мерки. Решения трябват за образованието и здравеопазването.Разумни,ефективни,а не половинчати.Не можем да осигурим учители,лекари,медсестри,акушерки полицаи,военни,техника и приспособления.Можете.Всичко може,само се искат хора,решени да го направят.

  3. Що за простотия е тази идея да звънят на личните лекари при критични ситуации, те не са бърза помощ. Дали ще са на смяна в момента, дали ще могат въобще да си вдигнат телефона, ако преглеждат пациенти. От всякъде личи, че гениалната идея е на човек, който не е стъпвал при личен лекар

  4. Вместо да им изпращат психолози да бяха им изпратили по един календар с голи даскалици от 51 СОУ и 52 ОУ. Тогава сигурно нямаше да има никаква агресия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.