Министър Десислава Танева: България ще отчете най-добрата си зърнена реколта в последните години

Жътвата на практика е приключила. В някои райони остават съвсем малко площи. За края на месеца сме свикали Консултативен съвет по зърното, на който ще обявим окончателните си данни. По предварителни данни България ще отчете най-добрата си зърнена реколта в последните години и разбира се – най-високия среден добив. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на посещението си в Дом за възрастни хора и Дневен център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“ в Разград.

„Реколтата е над прогнозите, които имахме в началото на годината. Разбира се много близко до прогнозите, но по-високи от това”, обясни министър Танева. Според нея, това свидетелства за факта, че българският зърнопроизводител е достигнал ниво на развитие, което го прави конкурентоспособен на производителите в най-развитите земеделски страни. „Безспорен е фактът, че тази година се отчитат и рекордно ниски цени, но това е пазара.

Той зависи от много фактори. Все пак трябва да се радваме на положителното – отчетохме една добра зърнена година като добиви”, допълни още земеделският министър. Тя коментира и тежкото състояние на пролетните култури в някои региони и нулевият добив на царевица в някои места. „Пролетниците, поради засушаването, са в тежко състояние в някои региони, но те са единични. Не трябва от дадена извадка да правим генерален извод. Имаме наблюдения и на Консултативния съвет по зърното ще обсъдим информацията, с която всяка от страните разполага”, обясни още министър Танева.

Коментари

Задължително поле