Министър Димов: Не трябва да се избира между това да дишаме чист въздух или да имаме топла вода

"Направихме предложение всички ТЕЦ-ове до два месеца от приемането на закона да имат камери, които да снимат процеса и да има постоянен контрол върху горивото. За да сме сигурни, че само регламентирано гориво ще бъде използвано. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по Канал 3 във връзка с използването на нерегламентирано гориво в ТЕЦ-овете "Република" и "Брикел".

"Проверката е на финалната права. "Република" не работи 3 седмици, за да бъдат извадени всички нерегламентирани горива. В "Брикел" бяха поставени камери", каза Димов.

"Горенето на горива от отпадъци е много по-екологично. В ЕС се горят 10 пъти повече отпадъци отколкото тук. Ние горим 3,3 %. Трябва да постигнем минимум 25 %. Не всяка ТЕЦ е пригодена да гори това гориво без да бъде вредно това за околната среда. В Сливен и Русе предстои да се прецени дали въздейства на околната среда. Има 10 решения на районни инспекции да не се извършва оценка за въздействие на околната среда, 9 отказани, а 5 на ОВОС", каза още Димов.

"Процедурите ще бъдат финализирани с комплексно разрешително. Докато нямаме гаранции, че няма да се уреди здравето на хората, няма да дадем разрешения. Когато говорим за притеснение за здравето на хората и с качеството на околната среда, не можем да правим компромиси, процедурата може да завърши и с отказ. Ще има санкция за Стомана индъстри – между 10 и 500 хиляди лева. Ще ги спрем, ако има рецидив", увери екоминистърът.

"Спирането води до икономически загуби. Не трябва да се избира между това дали да се диша чист въздух или да има топла вода. Не може да има изгаряне на нещо, което не е разрешено. Процедурата по комплексните разрешителни е една от най-тежките. Стартира процедура по съвместяването на тежките процедури. От 29 август влезе в сила тази опция, която ще подобри процеса. До 2 месеца самите ТЕЦ-ове ще инвестират в камери. Трябва да сме сигурни, че горивото, което се изгаря е задължително разрешеното", завърши Нено Димов.

Коментари

Задължително поле