Министър Захариева: България подкрепя Европейския фонд за отбрана и настоява той да стига до малките и средни предприятия

„България подкрепя Европейския фонд за отбрана и настоява той да стига до малките и средни предприятия, каквито са българските производители в отбранителната индустрия“, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в разговор с еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбиета Биенковска. Това съобщават от Министерството на външните работи.

Двете разговаряха в рамките на конференцията „В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността на Европа“, организирана в София от британското списание „Икономист“.

Комисар Биенковска посочи, че с Европейския фонд за отбрана и свързаната с него Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната се заделят нови средства и пред бранша в Европа се откриват възможности, с каквито досега не е разполагал.

Събеседничките се съгласиха, че България може да организира събитие, на което да срещне големите производители в отбранителната индустрия с местния бизнес. „Имаме силна развойна дейност в този сектор, а продуктите ни са силно конкурентни, но твърде специфични“, посочи министър Захариева.

Комисар Биенковска допълни, че от досегашните си срещи в Източна Европа е срещнала редица представители на малкия и среден бизнес в сектора. „Проблемът при тях е, че обикновено не са наясно с новите инвестиционни възможности, които им се дават с Европейския отбранителен фонд“, подчерта тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България