Министър Захариева: Българското правителство работи по диверсификацията на газа

Снимка: Архив

„Българското правителство работи по диверсификацията на газа. Не само на пътя, но и за източниците му. Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните газови проекти за нас. Има планове и за участие на българската държава в терминала за втечнен газ в Александруполис. Тоест от много години, редица правителства са говорили за тази диверсификация, но реално тя се прави от правителството на Борисов", това заяви пред Нова тв външният министър Екатерина Захариева.

„Ние сме държава членка на ЕС и сме длъжни да се съобразяваме с всички процедури по прозрачност. Обществената поръчка за избор на изпълнител се обжалваше, като това е абсолютно право на всеки един участник във всяка една процедура. В същото време по това трасе се строи изключително бързо”, обясни Захариева.

„България ще купува газ, който е най-изгоден за българските потребители. Към този момент, до първото закупуване на втечнен газ, страната ни имаше възможност да купува само от един източник. Преди първото правителство на премиера Борисов, България купуваше газ на много по-високи цени от повечето европейски държави с еднакъв доставчик. Работата по реална диверсификация на източника ще доведе и до по-ниски цени", допълни тя.

„Най-важното е българският интерес да бъде защитен във всяка ситуация. Именно това прави българската дипломация и правителство. Днес премиерът ще открие първия стратегически диалог между България и САЩ, който беше договорен при неговото посещение във Вашингтон. Ще бъдат обсъдени много важни теми и за двете страни”, заяви външният министър.

„Идеята на стратегическия диалог е не да се убеждаваме един друг, а да работим в интерес на двете страни. Общото становище, което надявам се ще приемем, ще започне с глобалните въпроси. Панел, който ще председателствам аз”, допълни Захариева.

"Убийството на генерал Солеймани е факт. Нашите партньори от САЩ обясниха защо е извършено. Ние няма да даваме оценка. Позицията ни е, че призоваваме за успокояване и деескалация на напрежението в Ирак. Случилото се тази нощ там беше това, от което всички се опасяваме и призоваваме да не случва, а именно Ирак да не се превърне в бойно поле. Защото Иран изстреля ракети към иракска територия. Правят се оценки. Точно днес е изключително критичен ден, нека наистина деескалираме напрежението. Тази ситуация може да затрудни изключително тежката обстановка в региона”, заяви Захариева.

Тя говори и за комплекса "Камчия" на родното Черноморие, който се стопанисва от кметството на Москва. Преди седмици външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че страната му иска да придобие санаторно-курортния комплекс. Според Лавров това е "уникален проект" и е "идеален образец за прилагането на мека сила" от страна на Русия.

„Комплексът „Камчия” е спортен, детски лагер. Споразумението за изграждането му е подписано през 2008 г., ако не се лъжа - от министър Масларова. Той има финансови проблеми. Дължи доста сериозни суми за данъци на общината. Към този момент руснаците не са проявили желание той да бъде преобразуван в нещо друго.

Коментари

Задължително поле