Министър Захариева пред „Известия“: Холандия и Франция ни възпрепятстват за Шенген

Снимка: Архив

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона е възпрепятствано от Холандия и Франция. Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева заяви това в интервю пред руското издание „Известия“.

От началото на 2011 г. Европейската комисия и Европейския парламент са издали много резолюции и доклади, които призовават страните от Европейския съюз да приемат България и Румъния в Шенгенското пространство, но това не произвежда видими резултати“, заяви Захариева, предаде БНР.

„Две държави - Холандия и Франция - все още изразяват загриженост относно приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. След избухването на миграционната криза мога да разбера техните притеснения, но не мога да намеря истински аргументи за отказа“, уточни тя.

„До 2011 г. вече сме изпълнили всички технически изисквания и сега, в условията на масов приток на бежанци в ЕС, доказахме своята способност да защитим външните граници на Европейския съюз. По този начин няма причина България и Румъния да не бъдат включени в Шенгенското пространство“, убедена е Захариева. Тя подчерта, че София продължава да води преговори с двете страни, за да ги убеди да приемат България в Шенгенското пространство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България