Министър Захариева: Румъния и Хърватия обявиха, че ще продължат с нашия приоритет - Западни Балкани

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

Вече официално Румъния и Хърватия обявиха, че ще продължат с нашия приоритет - Западни Балкани. Те са в следващата тройка на Председателството, първата и третата държава. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за политиката по разширяване на ЕС.

„По време на Австрийското председателство се провеждат редица инициативи, свързани с европейската перспектива на Западните Балкани“, посочи тя. „Всички сме съгласни, че националният интерес на България определя да имаме устойчиви, проспериращи, стабилни, сигурни и демократични съседи, каквито са страните от Западните Балкани“, заяви Екатерина Захариева. „Приоритетите на Българското председателство не само по отношение на страните от Западните Балкани, а и по отношение на сигурност на външните граници, стабилна икономическа среда и сигурност в Европа не са само за 6 месеца“, обяви външният министър. „След Председателството ни България продължи да бъде канена да участва в Берлинския процес и на срещата в Лондон, където основна тема отново беше как да се подпомогне присъединяването на Западните Балкани към ЕС“, каза още Екатерина Захариева.

Само след по-малко от месец предстои четиристранна среща България - Гърция - Македония - Албания, каза Захариева. „На 18 октомври ще се проведат политически консултации между министерствата на външните работи на България и Македония“, посочи тя. „От 19 до 21 октомври ще пристигнат държавните секретари на всички министерства в Македония, водени от генералния секретар на правителството. Те ще имат редица срещи със свои колеги, включително и в НС“, допълни Екатерина Захариева.

„От 24 до 26 октомври очакваме работно посещение на делегации от представители на държавната администрация на Македония с цел обмяна на опит по европейски програми“, коментира външният министър. „В четиристранен формат, България- Гърция- Хърватия- Румъния, който е по наша инициатива и се провежда традиционно по време на сесията на Генералната асамблея на ООН, обсъждахме как процесът на присъединяване може да бъде по-бърз и устойчив. Разбрахме се да направим общи посещения в Македония и Албания до края на годината или в началото на следващата“, заяви Екатерина Захариева.

Коментари

Задължително поле